Borgerkrig truer Burundi

Regimet i Bujumbura leker med ilden.

KRIGSHISSER: President Pierre Nkurunziza.
KRIGSHISSER: President Pierre Nkurunziza.Vis mer
Meninger

Alarmklokkene ringer for Burundi, som står på kanten av borgerkrig. Forholdene nå får mange til å tenke på forspillet til folkemordet i nabolandet Rwanda i 1994, da nær en million tutsier og moderate hutuer ble drept på hundre dager. Frankrike brakte mandag krisa inn for Sikkerhetsrådet i FN. Om verdenssamfunnet har lært noe av Rwanda, så er det å ikke vente til blodbadet er i gang.

Burundi har også en skremmende og trist historie. I borgerkrigen på 1970-tallet mistet mellom 100000 og 200000 mennesker livet, mens andre hundretusener flyktet til nabolandene. I borgerkrigen fra 1993 til 2005 ble trolig 300000 drept og to millioner dro på flukt.

Nå er en ny runde politisk vold i gang, igjen med en bakgrunn i skillet mellom flertallet av hutuer, som utgjør rundt 80 prosent av innbyggerne, og mindretallet av tutsier. Dette truer den skjøre balansen mellom folkegruppene, som er nedfelt i en avtale fra Arusha i Tanzania fra 2000, etter lange freds- og forsoningssamtaler ledet av de avdøde presidentene Julius Nyerere og Nelson Mandela.

De hatske følelsene piskes opp fra toppen, fra presidenten. I april kunngjorde Pierre Nkurunziza at han ville stille til valg for tredje gang, noe Arusha-avtalen og grunnloven forbyr. Opposisjonen, særlig blant tutsiene ante fare og det kom til opptøyer. Et forsøk på militært kupp mislyktes, og i mai ble Nkurunziza gjenvalgt. Grunnlovsdomstolen godkjente valget, men noen av dommerne hadde flyktet fra landet.

Fra april til nå har 252 personer mistet livet, ifølge FN, og 200000 har flyktet fra landet, som har ti millioner innbyggere. Presidenten i Senatet, Révérien Ndikurio, foreslår å «pulverisere» de bydelene i hovedstaden Bujumbura hvor opptøyene finner sted, hvor det bor mest tutsier. Sikkerhetsminister Alain-Guillaume Bunyoni påminner tutsiene at de er i mindretall: «Hvis ordensstyrkene ikke klarer det, så har vi ni millioner innbyggere (altså hutuene) som det er nok å si til: "Gjør noe!"». Der snakkes det også om å «utrydde kakkerlakker». På dette viset har den maktsjuke presidenten og hans medspillere på kort tid gjenopplivet fortidas spøkelser og ødelagt mye av det møysommelige arbeidet til Nyerere og Mandela.

Regimet i Bujumbura leker med ilden når de hisser opp sine tilhengere med denne retorikken. Nå må utlandet og FN presse president Nkurunziza til å gjenoppta en nasjonal dialog og få i gang forsoning i ånden fra Arusha. Han må ikke få lov til å føre Burundi inn i grusomhetene som vi så i Rwanda.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.