Borgerlig kultur

Etter åtte år skal landet få en kulturminister fra blågrønn side. Men hvem vil ha jobben?

KULTUR TIL HØYRE:  Olemic Thommessen er den mest sannsynlige kulturministeren, selv i en firepartiregjering.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KULTUR TIL HØYRE: Olemic Thommessen er den mest sannsynlige kulturministeren, selv i en firepartiregjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Kommentar

De fire borgerlige skal møtes for å søke en felles plattform for en flertallsregjering. Først må de bli enige om politikken, deretter kan kandidatene begynne å vente nervøst ved telefonen, i håp om en taburett. Kulturministerjobben har høy profil og status i kulturkretser, men for de fleste politikere er posten blant de mindre viktige rundt kongens bord. Den er for spesielt interesserte sektorpolitikere, og for dem med makt i kabalstokkingen hjelper det om den kan bidra med geografisk spredning eller kjønnsbalanse.

Når politikerne er ferdige med sonderingene, bretter opp ermene og kan begynne å dele ut taburetter blir det et spørsmål hvor mange hvert parti skal ha. I dag sitter 20 i statsråd. Dersom de postene skal deles ut flatt proporsjonalt med stortingsplasser partiene har vunnet, ville fordelingen blitt ti til Høyre, seks til Frp og to hver til Venstre og KrF. Det vil bli vanskelig å lokke sentrumspartiene inn hvis de bare får to departementer hver å sette sitt preg på. Skal de ha tre hver blir det mindre igjen til de to store, særlig hvis Erna mener alvor med at hun vil ha færre statsråder.

Det er tvilsomt om sentrumspartiene vil bruke en av sine to, kanskje tre plasser på å sikre seg kulturministeren. Budsjettet er bundet opp i faste forpliktelser og det vil være få friske penger igjen å dele ut etter de rødgrønnes kulturløft. Uten nye mesénpenger er det vanskelig å hente stemmer på kulturpolitikk. I tillegg må den nye kulturministeren være villig og sterk nok til å stake ut en ny mediepolitikk, men de eneste kortene Høyre og Fremskrittspartiet har bydd på der, er løfter om kraftige og enda kraftigere kutt i pressestøtten. Det er ikke et godt utgangspunkt for en eventuell kulturminister fra sentrumspartiene. Fremskrittspartiet har i tillegg sterke meninger om kultur, men nettopp derfor er de nok lite interessert i jobben: Det kan være moro å herje med kultureliten, men partiet henter ikke stemmer på kulturkamp. Da gjenstår Høyre.

Høyre har Olemic Thommessen, som gjennom flere år har levert en god søknad til jobben. Han kan har kompetanse, er genuint interessert og kan kanskje vise gjennomføringskraft på det vanskelige medieområdet. Arne Hjeltnes fra «Ut på tur» er også foreslått som mulig Høyre-kandidat. Hjeltnes må regnes som outsiderkandidat, selv om han aldri så mye har gitt ut egen diktsamling: «Den sumaren eg fylde diesel».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.