Borgerlig miljøpolitikk

Høyre bidrar til å gjøre regjeringens klimapolitikk mer konkret og ambisiøs.

SKREMMEBILDE: SVs skremmebilde av borgerlig miljøpolitikk er bare retorikk, mener Høyres miljøpolitiske talsmann. Bildet viser Bård Vegar Solhjell. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SKREMMEBILDE: SVs skremmebilde av borgerlig miljøpolitikk er bare retorikk, mener Høyres miljøpolitiske talsmann. Bildet viser Bård Vegar Solhjell. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Man skulle i utgangspunktet ikke tro at sentrale politikere bevisst forteller feil om hendelsesforløpet i politiske saker. Men på debatten på NRK, torsdag 6. juni, gjorde de to rødgrønne representantene, Eirin Sund og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, nettopp dette. Saken det handlet om var Klimaforliket som kom på plass rundt disse tider i fjor, og Fremskrittspartiets manglende deltakelse i forliket. Jeg var saksordfører for denne saken og vet derfor godt hva som skjedde i forhandlingene. Det er mye som kan sies om Frp's utsagn i klimadebatten, men så lenge Frp er villig til å være med på konkrete miljøtiltak som har effekt, er dette betydelig viktigere enn de rødgrønnes favorittøvelse, nemlig å trekke fram hva Frp sa for 25 år siden.

Klimaforliket og dets tiltak slik den foreligger i dag, ville vært mulig også med Frp. Det er min bestemte mening at politikere bør etterstrebe å skape bredest mulig forlik de få gangene muligheten byr seg, både overfor velgerne og videre politiske forpliktelser. På grunn av frykt for sitt image valgte SV å ikke gjøre dette.Faktum er at Frp spilte en konstruktiv rolle i forhandlingene om klimaforliket. Grunnen til at de ikke er med, er ganske enkelt at det ikke var ønsket av SV. Det er snart valg og for SV å inngå en avtale med «hovedfienden» Frp, hvor Frp sammen med de andre borgerlige partiene faktisk bidro til å forbedre en klimamelding fra regjeringen, ville vanskeliggjort SVs retoriske skremmebilde av hvordan en bred borgerlig regjerings miljøpolitikk vil se ut. Dette skremmebilde er faktisk bare retorikk.

Høyre har nemlig vært og vil være en pådriver for nasjonale klimaforlik i Stortinget. Vi har historien på vår side. To ganger har regjeringen lagt fram klimameldinger for Stortinget de siste åtte årene, og to ganger har meldingene blitt slaktet av en samlet miljøbevegelse. Resultatet begge gangene har vært at Høyre har bidratt til å gjøre regjeringens klimapolitikk mer konkret og ambisiøs enn de selv klarte. Neste gang noen fra SV skremmer med at en borgerlig regjering ikke vil være en regjering som er opptatt av miljø og klima bør de minnes på dette.

En kjerne i Høyres konservatisme er å levere samfunnet videre til nye generasjoner, i bedre stand enn da vi selv overtok det. Det gjelder også i miljøpolitikken. Dette vil en ny regjering, med Høyre i spissen, ta ansvar for.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.