KOMMENTARER

Borgerlønn til alle

Når robotene tar jobbene våre, vil borgerlønnen være god å ha.

ROBOTENE KOMMER: Robotifiseringen av økonomien gjør en gammel idé aktuell. Er borgerlønnens tid kommet? spør Aksel Braanen Sterri. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
ROBOTENE KOMMER: Robotifiseringen av økonomien gjør en gammel idé aktuell. Er borgerlønnens tid kommet? spør Aksel Braanen Sterri. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ledigheten bare stiger og stiger. 135 000 er nå arbeidsledige her til lands. Sammenliknet med utlandet er vi imidlertid heldig stilt. Arbeidsledigheten blant både unge og gamle er skyhøye i andre land i Europa. Og verre kan det bli. Robotrevolusjonen er så vidt i gang.

Stadig flere jobber vil automatiseres. Først ryker rutinejobbene. Deretter kommer robotene for å ta jobbene til den kreative klassen. Hva gjør vi da? Skal vi alle gå på trygd og piskes til å finne oss jobber som ikke finnes?

I lys av dette dystre utviklingstrekket, har et kreativt løsningsforslag begynt å spre seg. Det forslaget heter borgerlønn. Grunntanken er enkel: Alle har krav på en viss sum med penger, bare i kraft av sitt statsborgerskap.

Framfor at vi alle går på Nav for å få vår arbeidsledighetstrygd eller sosialhjelp, skal staten garantere oss en inntekt. Borgerlønnen kommer uten forpliktelser. Det er intet behov for å nedverdige seg ved å måtte sannsynliggjøre sin fattigdom over en byråkrat i Nav. Slik du kan heve din pensjon med retten i hånd og hevet hode, skal du heve din borgerlønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer