KOMMENTARER

«Brexit» og «Diplomatix»

Boris – en vandrende udiplomatisk skandale

Alexander Boris de Pfeffel Johnson har vært en vandrende skandale som britisk utenriksminister. Avisa The Guardian kaller ham en «nasjonal skam».

KLOVNEN: Boris Johnson ble hengende fast 20 meter over bakken da han foran OL i London i 2012 skulle innvie en løypestreng. «Enhver annen politiker enn Boris ville ha vært latterliggjort for livet av dette bildet», sa daværende statsminister David Cameron. Foto: NTB Scanpix / PA / Ben Kendall
KLOVNEN: Boris Johnson ble hengende fast 20 meter over bakken da han foran OL i London i 2012 skulle innvie en løypestreng. «Enhver annen politiker enn Boris ville ha vært latterliggjort for livet av dette bildet», sa daværende statsminister David Cameron. Foto: NTB Scanpix / PA / Ben Kendall Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da den nye britiske statsministeren, Theresa May, utnevnte Boris Johnson til utenriksminister i juli 2016 lød det som en dårlig vits, men det lå en nesten strategisk tanke bak: Det er bedre å binde ham til masta på regjeringsskuta enn å ha ham som en løs kanon på dekk.

En person på innsida av Statsministerens kontor uttrykte det i litt mer grisete ordelag til The Guardian: Hun ville heller ha ham «innenfor teltet og pisse ut» enn omvendt.

For at han ikke skulle gjøre for mye skade hjemme, sendte May ham på reiser verden rundt. Og han fikk ikke ha noe med forhandlingene med EU å gjøre. Da EU-hateren Johnson ble utnevnt til utenriksminister, ble det i Brussel klassifisert som «fiendtlig handling», ifølge en EU-diplomat. Da det ble klart at han ikke skulle ha noe med «Brexit» å gjøre, ble det reklassifisert som «rein dumskap».

Når han nå går av to år etterpå er det usikkert om May gjorde et lurt eller dumt trekk. Han har skapt og forsterket diplomatiske kriser der han har ferdes. Han har falt statsministeren i ryggen, skapt spenninger blant statsrådene og til slutt den siste krisa. Men hans mål om å ta plassen fra May som statsminister og partileder har i det minste blitt fjernere og fjernere. Han, som til det siste var i tvil om han var for eller mot medlemskap i EU, forsøker nå å lede de mest ytterliggående EU-haterne blant toryene.

Johnson er «ei ulykke som hele tida venter på å skje», skrev George Eaton, redaktør i The Statesman. Men det er nødvendig å tilføye: Ulykkene skjer stadig.

Under et besøk i Myanmar i fjor kom Johnson til å lese opp diktet «Veien til Mandalay» av Rudyard Kipling, som handler om tida da landet var en britisk koloni, i den helligste av pagodene i Yangon. I diktet heter det: «Kom du tilbake, du britiske soldat; kom du tilbake til Mandalay!»

Det var så pinlig at den britiske ambassadøren måtte stanse ham. Britene utkjempet tre kolonikriger der, og faren til statsminister Aung San Suu Kyi var en frigjøringshelt fra kampen mot britene. Etterpå måtte ambassadøren be om unnskyldning for sin utenriksminister.

Ei britisk-iransk kvinne ble arrestert og dømt til fem års fengsel i Iran i 2016 for å angivelig ha deltatt i en demonstrasjon mot regimet under et ferieopphold. Utenriksminister Johnson gjorde vondt verre for henne ved å si at hun var i Iran for å lære opp iranske journalister. Og han måtte dra til Teheran for å prøve å rette opp tabben da hans uttalelse førte til ny tiltale mot henne.

I en tale under det konservative partiets landsmøte i fjor, strødde Johnson først ut politiske bananskall foran May som skulle tale dagen etterpå. Og så fant han på å si at byen Sirte i Libya kan bli som Dubai «bare de fjerner likene først».

I 2013 hadde han, som ordfører i London, snakket om hvor viktig innvandrerne er for byen. Samme år sa han til den franske avisa Le Monde: «Vi må være i EU, om ikke annet så for å hindre dere i å gjøre tåpeligheter.» Tre år seinere, under EU-kampen, advarte han mot 77 millioner tyrkere som ville komme til Storbritannia hvis ikke landet gikk ut av EU.

Johnson sto fast på den løgnaktige påstanden om 350 millioner pund som hver uke forsvinner fra øyriket til EU. Og i Underhuset sa han seinere at EU «kan plystre» etter å få noen penger i skilsmisse-oppgjøret. Tja, det endte med minst 40 milliarder euro i ubetalte forpliktelser fra Storbritannia til EU.

Nylig, da næringslivet ba May om å skynde seg med å få til en avtale med EU, var svaret fra Johnson: «Drit i næringslivet!» («Fuck business!») Han er altså medlem av Parlamentet for næringslivets parti.

Johnson er valgt inn i Underhuset fra en valgkrets i London som rammes av den nye rullebanen som skal bygges på flyplassen Heathrow. Boris lovte sine velgere å kaste seg ned foran gravemaskinene for å hindre utbygging. Men den dagen som det skulle stemmes over dette vedtaket i Underhuset, dro han plutselig på reise til Afghanistan, der han egentlig ikke hadde noe fore. Han fant det lurest å verken bryte med disiplinen i partiet sitt eller å bryte med sine velgere.

President Donald Trump ville ha vært en mye mer slagferdig leder i forhandlingene med EU enn Theresa May, uttalte nylig hennes utenriksminister offentlig. Og under det lange regjeringsmøtet sist fredag på statsministerens landsted i Chequers sammenliknet han å forsvare Mays plan for EU-forhandlingene med «å polere en dritt».

Ved middagstid mandag begynte ryktene å svirre i Westminster, fordi utenriksministeren var søkk borte. Boris skulle være vert for et utenriksminister-møte om Balkan i London. Han dukket ikke opp til lunsj. «Vi venter ennå på vår vert», meldte den tyske Europa-ministeren gjennom Twitter. Han dukket heller ikke opp på et krisemøte i Cobra, regjeringas sikkerhetsutvalg, etter nervegift-drapet i Salisbury.

Boris var i utenriksministerens offisielle bolig i Carlton Gardens hvor han skrev sitt avskjedsbrev til statsministeren. «Regjeringa har nå en sang å synge. Problemet er at jeg har øvd på ordene i helga og funnet ut at de setter seg fast i halsen», het det i brevet. Hilsen Boris.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer