KOMMENTARER

Boris britisk bajas

Et utstudert bustehue fører an i kampen for å få Storbritannia ut av EU - og overta plassen til David Cameron som statsminister.

KLOVNEN:  Boris ble hengende fast i lufta fra løypestrengen med sine to britiske flagg i hendene. Enhver annen politiker ville vært latterliggjort på livstid. Foto: Scanpix / PA PHOTOS / BEN KENDALl
KLOVNEN: Boris ble hengende fast i lufta fra løypestrengen med sine to britiske flagg i hendene. Enhver annen politiker ville vært latterliggjort på livstid. Foto: Scanpix / PA PHOTOS / BEN KENDALl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ingen andre politiske ledere blant britene enn ordføreren i London går bare under fornavn. Boris sykler rundt i byen og opptrer folkelig som en urbrite. Men hans ugredde hår er uttenkt for å virke ufarlig, skriver biografen Sonia Purnell. Bak hans offentlige klovnerier ligger et gammelt begjær om å bli statsminister. Hans fremste egenskap er å få andre til å le, ofte på egen bekostning.

Han heter Alexander Boris de Pfeffel Johnson. Blodet er tyrkisk, tysk og britisk. Han er født i New York og oppvokst i Brussel. Han er utdannet sammen med Cameron ved Eton og Oxford og tilhører kremen av overklassen.

Veldig troverdig er han ikke. Han løy om utroskap for daværende partileder Michael Howard. Som journalist «krydret» han en artikkel i avisa The Times med falske sitater og fikk spaken. Alt har han innrømmet i fjernsyn. På 1990-tallet var han korrespondent i Brussel for den erke-konservative avisa The Telegraph, hvor han utviklet eurofobi ved å drive gjøn med EU og jakte på tåpeligheter. Han var for Margaret Thatcher hennes foretrukne journalist. Da en kollega påpekte en feil, svarte bare Boris at han visste det, men «ellers blir det ikke noe gøy å fortelle». Blir Boris statsminister tar jeg første fly ut, skrev tidligere redaktør Max Hastings. Nå har Boris fast ukentlig spalte i avisa med en stor leserskare og ditto honorar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer