KLOVNEN:  Boris ble hengende fast i lufta fra løypestrengen med sine to britiske flagg i hendene. Enhver annen politiker ville vært latterliggjort på livstid. Foto: Scanpix / PA PHOTOS / BEN KENDALl
KLOVNEN: Boris ble hengende fast i lufta fra løypestrengen med sine to britiske flagg i hendene. Enhver annen politiker ville vært latterliggjort på livstid. Foto: Scanpix / PA PHOTOS / BEN KENDALlVis mer

Boris britisk bajas

Et utstudert bustehue fører an i kampen for å få Storbritannia ut av EU - og overta plassen til David Cameron som statsminister.

Kommentar

Ingen andre politiske ledere blant britene enn ordføreren i London går bare under fornavn. Boris sykler rundt i byen og opptrer folkelig som en urbrite. Men hans ugredde hår er uttenkt for å virke ufarlig, skriver biografen Sonia Purnell. Bak hans offentlige klovnerier ligger et gammelt begjær om å bli statsminister. Hans fremste egenskap er å få andre til å le, ofte på egen bekostning.

Han heter Alexander Boris de Pfeffel. Blodet er tyrkisk, tysk og britisk. Han er født i New York og oppvokst i Brussel. Han er utdannet sammen med Cameron ved Eton og Oxford og tilhører kremen av overklassen.

Veldig troverdig er han ikke. Han løy om utroskap for daværende partileder Michael Howard.  Som journalist «krydret» han en artikkel i avisa The Times med falske sitater og fikk spaken. Alt har han innrømmet i fjernsyn. På 1990-tallet var han korrespondent i Brussel for den erke-konservative avisa The Telegraph, hvor han utviklet eurofobi ved å drive gjøn med EU og jakte på tåpeligheter. Han var for Margaret Thatcher hennes foretrukne journalist. Da en kollega påpekte en feil, svarte bare Boris at han visste det, men «ellers blir det ikke noe gøy å fortelle». Blir Boris statsminister tar jeg første fly ut, skrev tidligere redaktør Max Hastings. Nå har Boris fast ukentlig spalte i avisa med en stor leserskare og ditto honorar.

I fotball går han inn i taklingene som en overvektig okse. I en slags vennskapskamp mot Tyskland gikk han hodestups inn i magen på en motspiller og felte stakkaren, noe som burde gitt rødt kort på livstid og fengselsdom.

Under OL i London skulle han innvie en løypestreng, og han kom seilende i dress med slips og hjelm og et britisk flagg i hver hånd. Men på grunn av en slakk i strengen kom han ikke fram og ble hengende tjue meter over tilskuerne. «Enhver annen politiker enn Boris ville ha vært latterliggjort for livet av dette bildet», sa en oppgitt Cameron. Etterpå fikk Boris det til å se ut som om han egenhendig hadde avviklet OL.

Han kom ut døra fra sitt hjem og møtte et ventende pressekorps med et hodetørkle med hodeskalle og kryssede bein for å ta en joggetur, men da han kom hjem igjen hadde kona skiftet ut låsen i inngangsdøra på grunn av utroskap og han ble stående der og banke på foran pressefolkene inntil han ga opp. Hva fant han på da? Boris hentet fram et visdomsord fra Voltaires «Candide»:

- Alt er til det beste i den beste av alle verdener.

I 2013 snakket han om hvor viktig innvandrerne er for London. Nå advarer han mot 77 millioner tyrkere som vil komme hvis landet ikke går ut av EU. I 2013 sa han til den franske avisa Le Monde: «Vi må være i EU, om ikke for annet så for å hindre dere i å gjøre tåpeligheter.» Nå vil han ut. Politisk er Boris bare «borisaner». Men folket elsker ham.