KOMMENTARER

Boris i stampe

Boris Johnson har vist seg som en nådeløs britisk statsminister, men denne uka er han også avslørt som maktesløs, skriver Einar Hagvaag.

<strong>NEDERLAG:</strong> Denne uka har statsminister Boris Johnson gått fra det ene nederlaget til det fjerde i Underhuset. Han har vist seg nådeløs, men maktesløs. Foto: Jessica Taylor / House of Commons / AP / NTB Scanpix
NEDERLAG: Denne uka har statsminister Boris Johnson gått fra det ene nederlaget til det fjerde i Underhuset. Han har vist seg nådeløs, men maktesløs. Foto: Jessica Taylor / House of Commons / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er opprørske tider i britisk politikk, tilstanden i Underhuset denne uka er farlig nær kokepunktet. Statsminister Boris Johnson, i spissen for den mest høyrevridde regjeringa på tretti år, har ikke skydd noen virkemidler for å få Storbritannia ut av EU 31. oktober, «koste hva det koste vil», «med eller uten avtale» med EU, som han stadig har lovt. Men dette har kostet statsministeren dyrt. Han har nå lidd nederlag i fire av i alt fire avstemninger i Underhuset.

Først fikk han dronning Elizabeth II til å stenge Parlamentet i fem uker fra kommende mandag, som vakte raseri blant de folkevalgte og ga dem hastverk. Da Underhuset tirsdag samlet seg etter ferien vedtok de folkevalgte å sette opp på dagsorden som hastesak et forslag til lov som forbyr statsministeren å ta landet ut av EU uten avtale og som pålegger statsministeren å be EU om å utsette datoen for å forlate EU til 31. januar 2020.

Johnson svarte i ordskiftet at dette kom han aldri til å gjøre. Han påla sine konservative partifeller å stemme imot. Men 21 av dem stemte sammen med opposisjonen. Fra før av, mens Johnson talte, gikk et av de konservative medlemmene i huset bokstavelig talt fra den ene sida i salen til den andre og satte seg sammen med liberaldemokratene. Dermed mistet statsministeren flertallet. Da Johnson hadde tapt kampen om dagsorden tirsdagskvelden, kastet han de 21 utbryterne ut av Tory-partiet. Blant dem var tidligere finansminister Philip Hammond og Nicholas Soames, barnebarnet til Winston Churchill, samt flere andre som har tjent partiet i et langt liv. Blant dem var også Kenneth Clark, «husets far», Underhusets lengst sittende medlem, som har hatt plass på benken fra 1970.

Med disse utrenskningene har Johnson gjort Tory-partiet om fra et konservativt mangfold til et smalt, nasjonalistisk parti av EU-hatere. Han fisker åpenbart etter velgerne til Nigel Farage og Brexit-partiet hans.

Onsdag kveld vedtok Underhuset den nye loven som pålegger Johnson det som han har lovt å ikke gjøre. Fra å ha hatt et syltynt flertall med én stemmes overvekt i salen mangler han brått flere enn førti stemmer. Loven er oversendt Overhuset, der lordene skal gjøre den ferdig innen fredag, før Parlamentet stenges.

Johnson hevder denne loven undergraver hans pågående forhandlinger med EU om en avtale. Dette er å overgi seg til EU, påsto han. Men det pågår ingen forhandlinger, sies det i EU. På gjentatte oppfordringer om å fortelle om den påståtte framgangen i forhandlingene og hva det dreier seg om, unnlot Johnson å svare. Johnson har bedt EU-lederne å fjerne de nødløsningene for grensa på den irske øya som ligger i avtalen om skilsmisse. EU har svart med å oppfordre Johnson til å komme med nye forslag til hvordan grensa kan holdes åpen, men har ikke fått noen så langt. Uansett har EU forberedt seg på et brudd uten avtale med britene, såkalt «hard Brexit», så å true EU med dette er ikke noe forhandlingskort for Johnson.

Johnsons svar på loven var å legge fram et forslag om nyvalg 15. oktober. Dette ville kreve to tredels flertall i Underhuset for å bli vedtatt. Arbeiderpartiets leder, Jeremy Corbyn, har i to år krevd nyvalg. Men statsministerens motstandere gikk ikke i fella. «Det valget han tilbyr nå er som det eplet Snøhvit fikk, forgiftet med «Brexit» uten avtale», sa Corbyn.

Et valg 15. oktober ville komme to dager foran EU-toppmøtet som må godkjenne enda en ny utsettelse for britene. Like etter valget kunne Johnson finne på å nærmest lure landet ut av EU uten avtale 31. oktober, frykter motstanderne. Et nyvalg må komme, det er bare et spørsmål om tid, men det må vente til Storbritannia har fått en ny utsettelse fra EU, synes strategien å være fra Corbyn. Å få mer tid for å kunne avholde valg kan være en god nok grunn for EU til å innvilge utsettelsen, men der i gården sliter britenes rot på tålmodet.

Hva skal Boris Johnson finne på nå? Han synes å ha kjørt seg helt fast med sitt envise hardkjør for å få landet ut av EU. Han kan gå av som statsminister. Han kan be Underhuset om mistillit mot hans egen regjering. Han har så åpenbart ikke tillit fra flertallet i Underhuset. Men da står han i fare for å gi den sterkt sprikende opposisjonen det presset som skal til for å samle seg og danne nasjonal samlingsregjering som skal vare til forholdet til EU er avklart og det kan holdes nyvalg.

Ingenting er klart og ingenting kan utelukkes i britisk politikk i disse dager. Statsminister Boris Johnson har fått seg en dyrekjøpt politisk lærepenge etter bare seks uker i embetet. Han overtok nøyaktig de samme utfordringene som forgjengeren Theresa May kjempet med i sine tre år som regjeringssjef, men ser ikke ut til å ha lært noe av hennes erfaringer. De folkevalgte i Underhuset kunne stole på May og hennes ord. Men det er få blant dem som våger å stole på Boris Johnson.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer