KOMMENTARER

Boris i stampe

Boris Johnson har vist seg som en nådeløs britisk statsminister, men denne uka er han også avslørt som maktesløs, skriver Einar Hagvaag.

NEDERLAG: Denne uka har statsminister Boris Johnson gått fra det ene nederlaget til det fjerde i Underhuset. Han har vist seg nådeløs, men maktesløs. Foto: Jessica Taylor / House of Commons / AP / NTB Scanpix
NEDERLAG: Denne uka har statsminister Boris Johnson gått fra det ene nederlaget til det fjerde i Underhuset. Han har vist seg nådeløs, men maktesløs. Foto: Jessica Taylor / House of Commons / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er opprørske tider i britisk politikk, tilstanden i Underhuset denne uka er farlig nær kokepunktet. Statsminister Boris Johnson, i spissen for den mest høyrevridde regjeringa på tretti år, har ikke skydd noen virkemidler for å få Storbritannia ut av EU 31. oktober, «koste hva det koste vil», «med eller uten avtale» med EU, som han stadig har lovt. Men dette har kostet statsministeren dyrt. Han har nå lidd nederlag i fire av i alt fire avstemninger i Underhuset.

Først fikk han dronning Elizabeth II til å stenge Parlamentet i fem uker fra kommende mandag, som vakte raseri blant de folkevalgte og ga dem hastverk. Da Underhuset tirsdag samlet seg etter ferien vedtok de folkevalgte å sette opp på dagsorden som hastesak et forslag til lov som forbyr statsministeren å ta landet ut av EU uten avtale og som pålegger statsministeren å be EU om å utsette datoen for å forlate EU til 31. januar 2020.

Johnson svarte i ordskiftet at dette kom han aldri til å gjøre. Han påla sine konservative partifeller å stemme imot. Men 21 av dem stemte sammen med opposisjonen. Fra før av, mens Johnson talte, gikk et av de konservative medlemmene i huset bokstavelig talt fra den ene sida i salen til den andre og satte seg sammen med liberaldemokratene. Dermed mistet statsministeren flertallet. Da Johnson hadde tapt kampen om dagsorden tirsdagskvelden, kastet han de 21 utbryterne ut av Tory-partiet. Blant dem var tidligere finansminister Philip Hammond og Nicholas Soames, barnebarnet til Winston Churchill, samt flere andre som har tjent partiet i et langt liv. Blant dem var også Kenneth Clark, «husets far», Underhusets lengst sittende medlem, som har hatt plass på benken fra 1970.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer