KOMMENTARER

Boris som kuppmaker

Det dufter av kupp når statsminister Boris Johnson stenger Parlamentet like før Storbritannia skal forlate EU, skriver Einar Hagvaag.

Boris som kuppmaker
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske statsministeren tar nå i bruk dronning Elizabeth II som våpen i kampen mot flertallet i Underhuset om utmelding fra EU. Boris Johnson har bedt dronninga å prorogere, det vil si stenge, Parlamentet i fem uker fra 9. september fram til hun skal holde en trontale 14. oktober. Med dette knepet får flertallet i Underhuset særdeles knapp tid på seg til å stanse en såkalt «hard Brexit», altså forlate EU uten noen avtale.

Underhuset samles etter ferien tirsdag 3. september og har da bare fire dager på seg før det stenges. Så kommer trontalen 14. oktober med et påfølgende ordskifte om hovedlinjene i den politikken som da legges fram. Johnson påstår dette er nødvendig for å legge fram ny politikk for helsevesenet, kriminalitet og utdanning, «en veldig spennende dagsorden», som han sa. Men ikke et menneske tror på statsministeren. EU-toppmøtet 17. og 18. oktober er det siste hvor Storbritannia kan be om en ny utsettelse med å forlate EU før landet ellers stuper ut 31. oktober.

John Bercow, ordføreren eller «the speaker» i Underhuset, som vanligvis er tilbakeholdende med å uttale seg i politiske stridsspørsmål, kaller det en «konstitusjonell skandale». «Det er åpenbart at dette er ment for å hindre Parlamentet i å debattere «Brexit» og gjøre sin plikt med å stake ut en kurs for landet», sier Bercow.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer