Boris som kuppmaker

Det dufter av kupp når statsminister Boris Johnson stenger Parlamentet like før Storbritannia skal forlate EU, skriver Einar Hagvaag.

Kommentar

Den britiske statsministeren tar nå i bruk dronning Elizabeth II som våpen i kampen mot flertallet i Underhuset om utmelding fra EU. Boris Johnson har bedt dronninga å prorogere, det vil si stenge, Parlamentet i fem uker fra 9. september fram til hun skal holde en trontale 14. oktober. Med dette knepet får flertallet i Underhuset særdeles knapp tid på seg til å stanse en såkalt «hard Brexit», altså forlate EU uten noen avtale.

Underhuset samles etter ferien tirsdag 3. september og har da bare fire dager på seg før det stenges. Så kommer trontalen 14. oktober med et påfølgende ordskifte om hovedlinjene i den politikken som da legges fram. Johnson påstår dette er nødvendig for å legge fram ny politikk for helsevesenet, kriminalitet og utdanning, «en veldig spennende dagsorden», som han sa. Men ikke et menneske tror på statsministeren. EU-toppmøtet 17. og 18. oktober er det siste hvor Storbritannia kan be om en ny utsettelse med å forlate EU før landet ellers stuper ut 31. oktober.

John Bercow, ordføreren eller «the speaker» i Underhuset, som vanligvis er tilbakeholdende med å uttale seg i politiske stridsspørsmål, kaller det en «konstitusjonell skandale». «Det er åpenbart at dette er ment for å hindre Parlamentet i å debattere «Brexit» og gjøre sin plikt med å stake ut en kurs for landet», sier Bercow.

I opposisjonen er man rasende, og mange gjentar ordene fra Bercow om «konstitusjonell skandale». Men motstanderne av et brudd med EU uten avtale har hatt veldig vanskelig for å samle seg noe annet, og nå har de skrekkelig dårlig tid til å finne en utvei. Kan de klare på kort tid å enes om en lov som stanser et brudd med EU uten avtale? Flertallet i Underhuset har tidligere gjort et vedtak som skulle forby å oppløse Parlamentet i disse hektiske høstukene, men det er ikke gjort i lovs form, så Johnson ser bort fra det. Kan de samles om å avsette Johnson gjennom mistillit?

«Jeg er sjokkert over regjeringa, som snakker om suverenitet, men vil suspendere Parlament for å hindre gransking av planene om en skjødesløs «Brexit» uten en avtale. Dette er en skandale og en trussel mot demokratiet vårt», sier lederen i Arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn.

«Hvis ikke parlamentsmedlemmene kommer sammen og stanser Johnson i neste uke, vil historien huske dette som en mørk dag for det britiske demokratiet», sier lederen for Skotsk Nasjonalistparti (SNP), Nicola Sturgeon.

Tidligere konservativ finansminister Philip Hammond kaller det «grunnleggende udemokratisk» å stenge Parlamentet når landet attpåtil er i en «nasjonal krisetilstand».

Storbritannia har ingen skriftlig grunnlov, regimet hviler på konstitusjonell sedvane. Ikke få mener Johnson bryter med denne når han så åpenbart stenger Parlamentet for å hindre vedtak som han ikke ønsker. En domstol i Edinburgh i Skottland har til vurdering spørsmålet om dette er lovlig og ventes å komme med en kjennelse torsdag. Monarken har lov til å stenge Parlamentet, sier juridisk sakkyndige, men spørsmålet er om statsministeren har rett til å be henne om dette når formålet er så åpenbart tvilsomt. Statsministerens forsvar henger i et tynt hårstrå. Men Johnson har altså funnet knepet så viktig at han i dag, onsdag, tok med seg sine nærmeste statsråder og dro til slottet Balmoral i Skottland hvor dronning Elizabeth er på sommerferie for å innvie henne i sine planer.

Johnson har flere ganger uttalt seg sikker på å få i stand en bedre avtale om skilsmisse med EU enn den som forgjengeren, Theresa May, inngikk og som tre ganger ble nedstemt i Underhuset. Men da han hadde overtatt som statsminister dro han likevel ikke straks til EU eller de andre medlemslandene for å få dette til. I stedet truet han EU med å gå ut uten avtale dersom EU ikke ville bøye seg. Men i EU gjennomskuet de ham. Han dro omsider til forbundskansler Angela Merkel i Tyskland og så til president Emmanuel Macron i Frankrike for å få dem til å fjerne de avtalte nødløsningene for irskegrensa, men han oppnådde ingen verdens ting. I helga var han på toppmøtet i G-7 i Biarritz i Frankrike. Men den eneste han fikk støtte fra der, var president Donald Trump i USA, og det hjelper ikke stort.

Trontalen fra dronninga kommer nå mandag den samme uka som EU-lederne samles til toppmøte torsdag og fredag, som er det siste toppmøtet hvor Johnson kanskje kan få de andre lederne med på noen småtterier som han kan bruke til å redde ansikt i Underhuset. Men rammene er fryktelig trange.

Innen den tid kan mye ha skjedd i Underhuset, om enn tida er knapp. Statsminister Johnson har det minst tenkelige flertallet blant de folkevalgte, på én stemme. Det dufter av et kupp mot Underhuset å stenge Parlamentet idet Storbritannia står like foran det viktigste politiske veivalget etter Andre Verdenskrig. Spørsmålet nå, og særlig i neste uke, er om og hvordan Underhuset kan svare på dette knepet.

«UHØFLIG»: Dette bildet av Storbritannias statsminister Boris Johnson har fått nettet til å koke. Men video av øyeblikket avslører noe helt annet. Video: AP Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.