KVINNER I KAMP: Søstrene Ella (Laila Goody) og Gunhild (Marika Enstad) sloss om Erhart (John Emil Jørgensrud), Gunhilds sønn og Ellas pleiesønn. Foto: Øyvind Eide, Nationaltheatret
KVINNER I KAMP: Søstrene Ella (Laila Goody) og Gunhild (Marika Enstad) sloss om Erhart (John Emil Jørgensrud), Gunhilds sønn og Ellas pleiesønn. Foto: Øyvind Eide, NationaltheatretVis mer

Teateranmeldelse

«Borkman» består av overdrivelser med ironisk distanse

Forsterket forkjært på Nationaltheatret.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

TEATER: John Gabriel Borkman (Jan Sælid), hans kone Gunhild (Marika Enstad) og hennes søster Ella (Laila Goody) har for lengst stagnert i liv som står langt fra dem de en gang ønsket å leve. Forbitret kaster de vekk den tid og de muligheter de har igjen, mens de legger skylden for alt som gikk galt på hverandre og alle andre.

Hykleri og ironi

Jan Bosses og Gabriella Bussackers versjon av Ibsens drama understreker det overspente, det selvsentrerte, hykleriet og mangelen på proporsjoner i personer og situasjoner.

Uttrykket som er valgt knytter sammen melodramaet og karakterkomedien, med sine parodisk utagerende gester og ditto ansiktsmimikk.

Spillet foregår i tribunene, blant, foran og bak tilskuerne. I programmet forklarer Bosse at han har villet skape en klaustrofobisk atmosfære. Det er ikke inntrykket undertegnede sitter igjen med. Snarere er det slik at det tilgjorte tydeliggjøres ytterligere gjennom nærheten til skuespillerne. Gjennom uttalt kunstighet satiriseres det selvhøytidelige og det falske. En får aldri glemme at spillet er spill.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn