Børresens forsvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I TO DEBATTINNLEGG

her i avisen 6. april, av generalløytnant Diesen og major Heier, får jeg det glatte lag for mitt syn på hvordan Norges forsvar bør utformes.

Til Diesen: Forsvarets reduserte volum skyldes først og fremst bortfallet av våpenhjelpen fra USA og infrastrukturmidler fra NATO, samt reduserte forsvarsbudsjetter. Forsvarsbudsjettet er stort i nominelle kroner. Men i andel av BNP, og i kjøpekraft i forhold til prisen på materiell og personell, må vi tilbake til mellomkrigstiden for å finne et budsjett som er like svakt. Ved å legge seg flat for et tilfeldig valgt budsjettall gjør Diesen det for lett for regjeringen å bruke Forsvaret som salderingspost.

Faren for at norske interesser kan bli utsatt for militært press er større nå enn under den kalde krigen. Det er derfor ikke forsvarlig å bygge ned Forsvaret i så stor grad som regjeringen legger opp til. Regjeringens satsing på stridsevne med utgangspunkt i ønsket om å delta i krig utenlands skaper dessuten et forsvar som er mindre, og dårligere tilpasset norske forsvarsoppgaver, enn ønskelig og nødvendig. Marinen blir svært liten, Hæren enda mindre. Marinen bør derfor ikke reduseres ytterligere mens Hærens størrelse bør økes. Min hær koster mer, primært fordi personellkostnadene blir større.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.