- Børretzen har betydd utrolig mye fordi han har vært så annerledes

Åse Kleveland om musikeren og forfatteren Odd Børretzen.

VESTRE GRAVLUND NYE KAPELL (Dagbladet): I dag ble det arrangert humanistisk gravferd for Odd Børretzen. Han gikk bort lørdag 3. november i Tønsberg, og det var Åse Kleveland som ledet seremonien i Vestre Gravlund Nye Kapell i dag.

Som seremoniansvarlig forteller Kleveland at de hadde en visjon om å speile hele mennesket Odd Børretzen under minnestunden.

- Han er en mann som har levd i 86 år og hatt et veldig mangfoldig liv. Ikke minst har musikken vært viktig for ham. Det var utrolig flott på slutten da vi også hørte Odds stemme. Det ble veldig sterkt, sier Kleveland til Dagbladet etter minnestunden.

- New Orleans-slutt Seremonien var preget av musikk og historier om Børretzen. Det var høylytt latter flere ganger, og den siste sangen som ble framført, var han selv med på.

Da «Paradise Bay» ble framført ble Børretzens stemme spilt av, mens Lars Martin Myhre, Terje Johannesen, Olaf Kamfjord og Jon Rosslund spilte.

Etter sangnummeret ble kista båret ut til livlig jazzmusikk.

- Han var jo så glad i jazz, og at vi fikk en New Orleans-slutt på det hele, med den glade musikken som fulgte ham ut, tror jeg han ville likt, sier Kleveland.

Børretzen døde få uker før han ville fylt 86 år. Han var aktiv helt til det siste, og Kleveland mener han har satt store spor i norsk kulturliv.

- Han har betydd utrolig mye fordi han har vært så annerledes. Han har skapt en helt ny form - å få musikk og tekst til å gå opp i en høyere enhet, samtidig har han vært en stor utøvende kunstner. Det er jo hans stemme, måten å framføre på, som virkelig treffer oss. Jeg tror han er en inspirasjon for andre artister ved å gjøre ting på sin måte, sier Kleveland.

Faremo sang Kleveland håper og tror at arven etter Børretzen vil leve videre.

Justisminister Grete Faremo representerte regjeringen i dag. Hun talte under minneseremonien, og beskriver den som varm.

- Odd Børretzen var en ener og en sterk samfunnsrøst. Personlig beskjeden og veldig glad i musikk, og derfor var også seremonien i dag preget av det, sier Faremo til Dagbladet.

Hun sang også selv en av Børretzens sanger i Vestre Gravlund Nye Kapell.

- Han viet Justisdepartementet oppmerksomhet i veldig mange år, han sang også i mange av våre fengsler. Det er klart at for en justisminister å kunne synge 'd-mang, d-mang, justis-departemang, Det Konge Norske Justisdepartemang', og vite at det var Odd Børretzen som sang det for oss, er spesielt, sier Faremo og begynner å synge låten «Justisdepartemang».

Hun mener det er en stort stemme som nå er borte, og sier at Børretzen etterlater seg en stor kulturskatt.