Børster støv av gamle filmskatter

I 75 år har norske kvinner hatt lov til å bade i badedrakt. Nå vil NRK1 vise hvordan de skiftet i buskene. Kanalen børster støvet av film- og fotoskatter og viser deg Norge gjennom 100 år, i den nye serien «Kvardagsliv» som starter i kveld.

Hvordan så det ut da norske mødre gikk på hygienekontroll med sine barn for 73 år siden? Hvordan er det gått med noen av barna som figurerte på filmklippene til filmfotografene lenge før krigen?

Mye av materialet i serien «Kvardagsliv», som starter i kveld, er aldri før vist offentlig.

På jakt

Marie Sjo og Tor Segelcke har sammen med prosjektleder Olav Øverland fått innsyn i en kulturbank av dimensjoner. Og ekstra bra blir det når de har funnet fram til personene som var med på filmopptakene som ble gjort lenge før krigen, og intervjuet dem på nytt.

Programserien, som hadde fortjent en langt mer spennende tittel, blir en kulturhistorisk reise bakover i vår nære fortid.

- Vi har reist mye rundt i landet for å samle inn et utrolig bildemateriale. Vi er blitt servert mye vafler og kaffe. Og mange gode fortellinger, sier Marie Sjo til Dagbladet.

- NRKs eget arkiv har vært hovedbidragsyter sammen med Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana og Filminstituttet, som alle har gitt oss mye spennende stoff.

Ukjent kongefilm

Programmet i kveld heter «Eit nytt kvinneliv», og tar for seg kvinnens utvikling i samfunnet i fra 1900 til 2000.

De neste episodene, som skal sendes onsdagskvelder på nyåret, handler henholdsvis om kommunikasjon («Da Norge ble mindre»), industrireisingen og oljealderen («Vekst og velstand»), fra bondeland til bysamfunn («Den store flyttesjauen») og nordmenn og identitet («Å være norsk»).

- Vi kommer blant annet til å vise kongeopptak som aldri er vist. Det har vært viktig for oss at programmet er fritt for fagfolk med forklaringer på hvorfor ting har skjedd , sier Marie Sjo.

ET KVARDAGSLIV: Serien «Kvardagsliv» børster støvet av en rekke skatter innen film og fotorgafi i Norge.