KRITISK: Ola Borten Moe vil ta et oppgjør med miljøbevegelsen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRITISK: Ola Borten Moe vil ta et oppgjør med miljøbevegelsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Borten Moe trenger en realitetsorientering

Det er lite som tyder på at det miljøbevegelsen er problemet.

Meninger

SSenterpartiets Ola Borten Moe varsler et knallhardt oppgjør med miljøbevegelsen. Programprosessen skal visstnok brukes til å ta makta fra miljøorganisasjoner som i altfor stor grad har fått definere hva som er «god latin», på hva bekostning av hva som er bra både for landet og miljøet.

Det kan virke som Borten Moe trenger en realitetsorientering. På tross av et samstemt politsk ønske i snart 30 år, har vi ikke lykkes med å redusere klimautslippene. I Norge i dag er det 2355 arter som er truet, de står altså i fare for å bli utryddet fra norsk natur. Og flere hundre mennesker får hvert år avkortet sine live på grunn av luftforurensning. Det er altså lite som tyder på at det miljøbevegelsen er problemet.

Men det er når man virkelig begynner å lese hva Borten Moe ønsker å fremme man skjønner hva dette handler om. Et forsøk på gå gi mer makt og penger til de han virkelig vil representere: grunneierne.

For hør bare hva vi skal og ikke skal gjøre.Vi skal ikke redusere kjøttforbruket (nei, det taper jo grunneierne på), vi skal bruke mer av skogen (ja, det tjener jo grunneierne på), vi skal kutte i miljøbyråkratiet (la grunneierne være i fred) og skyte flere rovdyr (fordi det kan grunneierne tjene på).

Det er en ærlig sak å ville være et parti som representerer en interessegruppe. Man trenger bare ikke late som at det er andre motiver som beveger en. Det er mulig Senterpartiets forslag til miljøpolitikk hadde fått litt mer troverdighet hvis det ikke var så gjennomskuelig at miljø bare er et argument for at kjernevelgerne skal få det de vil ha.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.