Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bortenfor Hollywood

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILMFESTIVAL: Neste uke er det avspark for årets utgave av den filmfestivalen som er størst i hele Nord-Europa på filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. «Film fra Sør» arrangeres i Oslo for 16. gang. Det som ble unnfanget av idealistiske filmentusiaster på Blindern i 1991, har vokst til et stort arrangement som involverer samarbeidspartnere som Nobels Fredssenter, UD, Fritt Ord og Oslo Kinematografer.Sistnevnte bidrar til at det fra i år også vises filmer på dagtid. Nå kan alle som vil se noe mer enn blockbusters fra Hollywood, velge blant 130 «annerledes» filmer fra formiddag til langt på natt. De fleste av filmene på festivalen kommer aldri på kino.

LIKEVEL MÅ MAN kunne si at «Film fra Sør» har hatt en oppdragende effekt på Oslokinoen og dens publikum. Sørfilmens utbredelse har økt fra to til sju prosent av vanlig kinorepertoar. Det kan naturligvis skyldes at Oslo nå har en befolkning der nærmere 20 prosent har multikulturell bakgrunn. Men det kan også skyldes at filmene fra den ikke-vestlige verden har kvaliteter som Hollywood ikke lenger kan tilby. Fjorårets festival trakk 20 000 besøkende. Her er det rift om billettene.

ÅRETS FOKUSLAND er Iran, og derfra kommer multikunstner og Gullpalme-vinner Abbas Kiarostami på besøk. Hans kjente «Smaken av kirsebær» og 11 av hans andre langfilmer skal vises. Samtidig skal Stenersenmuseet vise hans utstilling av svart/hvitt-fotografier kalt «Shadows in Snow». Hans første diktsamling, «I følge med vinden», kommer på norsk, og Kiarostami skal selv lede en 10 dagers workshop for norske filmarbeidere.

FILMENE FRA Sør fokuserer av og til på politiske eller sosiale fenomener som festivalen tar opp til debatt i forumet «Det kritiske rom». Temaer i år dreier seg om alt fra barnesoldater i Uganda, utnytting av billig arbeidskraft i Mexico, dyrking av kokain, abort og voldtekt og til Hamas som maktfaktor. Et eget seminar om «Kvinner, islam og menneskerettigheter» skal åpnes av den iranske Nobelprisvinneren Shirin Ebadi. Men først og sist er det filmkunst - fra asiatisk estetikk til latinamerikansk politikk.