Bortenfor verdens ende

Store linjer i spennende historisk prosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Vår verden i dag er bygget på en serie overgivelser til det ukjente. På slutten av 1500-tallet jaktet hollandske skippere etter det mystiske «krydderlandet» i havet langt bortenfor verdens grenser i sør og øst. Sjøfarernes dumdristighet gikk hånd i hånd med en annen og mer essensielt moderne form for risikosport: børsens og investorenes pengeplasseringer. I 1609 blir det nederlandske Østindiske Handelskompani etablert, som verdens første multinasjonale selskap. Med det er oppbyggingen av den vestlige storkapitalen i gang – fundert på en usannsynlig kombinasjon av skjørbuk, kruttslam og muskatnøtter.

Ambisiøs

Dette er bakteppet for Atle Næss’ nye og ambisiøse historiske roman «Din nestes eiendom». Der møter vi tre forskjellige personer i årene rundt 1600: Leilendingen Anders i Vestby ved Oslofjorden, unggutten som går i skogen og tenker på hva trærne er verdt. Skipperen Kees fra Horn, som fører et av de første hollandske handelsskipene tvers gjennom storm og kvelende varme til Java på jakt etter nye krydderlaster. Og kvinnen som forbinder de to mennene: Solvår, den oppsetsige bondedatteren som rømmer fra den norske landsbygda til storbyen i Nederland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer