KRITISK: Forlegger Arve Juritzen (49) i Juritzen Forlag har liten tillit til boklov-utredningene som har blitt bestilt av kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
KRITISK: Forlegger Arve Juritzen (49) i Juritzen Forlag har liten tillit til boklov-utredningene som har blitt bestilt av kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

- Bortkasta penger

Arve Juritzen anbefaler Anniken Huitfeldt å se bort i fra ny boklov-utredning.

(Dagbladet): I dag fikk Anniken Huitfeldt overlevert en utredning som konkluderer med at Norge bør innføre en boklov med fastpris.

Forlegger Arve Juritzen i Juritzen Forlag er ikke særlig imponert.

- De fleste av disse utredningene på dette området har blitt gjennomført på kort tid. Det er stort sett de tradisjonelle aktørene som blir intervjuet, og utredningene ser ikke på alternative løsninger, sier Juritzen til Dagbladet.

Han håper myndighetene klarer å se utenom disse utredningene.

- Utredningene er så forutsigbare. Jeg savner noen som kan utrede bokbransjen med litt nye øyne. Dette er bortkastede penger, sier Juritzen.

Uenig med Juritzen Dagens bokavtale - som nå skal revurderes - gjelder bare mellom Den norske Bokhandlerforening og Den norske Forleggerforening.

Regelverket sørger for at bøker ikke kan bli lagt ut for billigsalg før 1. mai året etter utgivelse, og har blitt brukt for å sikre norsk litteraturs bredde og kvalitet.

Helge Rønning, en av forfatterne bak utredningen, er ikke enig i Juritzens kritikk.

- Vi har snakket med flere utradisjonelle aktører, blant annet en av de mest aggressive «bokpusherne» i Danmark som har satset på bestselgere med veldig høye rabatter, sier Rønning.

- Boklov bra for småforlag Han er heller ikke enig i at en boklov med fastpris vil gå utover mindre forlag som ønsker å stå uavhengig i forhold til resten av bransjen.

- Erfaringene fra de landene som har boklov er ikke slik. Det er i landene som har fripris at små forlag har vanskeligere med å komme inn på markedet, sier Rønning.

Han presiserer også at en bransjeavtale ikke er et alternativ.

- Grunn er at EUs konkurransetilsyn er motstander av slike bransjeavtaler, men de er ikke motstander av boklover. Derfor ser vi at flere og flere land innfører boklover, forklarer Rønning.