Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bortkasta tid

Årets liste over de som deltar i Earth Hour er fylt opp med skitne selskaper og skitne partier.

MØRKLAGT OSLO: Earth Hour har ikke effekt, mener Rød Ungdom.Foto: Scanpix
MØRKLAGT OSLO: Earth Hour har ikke effekt, mener Rød Ungdom.Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| EARTH HOUR: På lørdag er det nok en gang klart for den verdensomspennende klimamarkeringa Earth Hour. Det er bare så synd at det heller ikke i år kommer til å gjøre noen forskjell. Aksjonen er et demonstrasjonstog uten paroler, alle får være med, og ingen krav stilles. Med andre ord et perfekt opplegg for alle som vil pynte på miljøimaget sitt uten å slutte å forurense.

Derfor er årets deltakerliste fylt opp med skitne selskaper og skitne partier. Blant dem finner vi regjeringspartiene AP, SP og SV og Statoil. WWF låner altså ut troverdigheten sin til Norges største forurensere og deres venner i politikken. Det kan bli vanskelig å få den tilbake. WWF har bare en ting å gjøre hvis de vil beholde æren: Å nekte regjeringspartier og oljeselskaper å delta. For Jens Stoltenberg og Helge Lund fortjener ikke en time i mørket, de fortjener en time i skammekroken.

EARTH HOUR
er ikke bare problematisk på grunn av deltakerlisten. Et annet problem er at det tar fokus vekk fra de virkelige løsningene. Hovedproblemet er ikke at folk glemmer å slå av lyset, eller at de ikke vil løse klimaproblemet. Hovedproblemet er at kapitalismen alltid setter profitten foran planeten. Det bidrar Earth Hour til å mørklegge. For de virkelige klimaløsningene finnes ikke i markedet, med sine kvotesystemer og miljøvennlige handlenett. De virkelige klimaløsningene ligger i å la olje og gass ligge, og erstatte dem med miljøvennlig energi. Da trengs det demokratisk kontroll over energiselskaper som i sin profittjakt ikke satser på den fornybare energien verden trenger.

Vi kan starte med Statoil. Statoil er bygget opp av norske hender, har blitt rike på norske ressurser og bør styres av det norske demokratiet, ikke av børsen. Da kunne vi trukket selskapet ut av oljesandprosjekt i Canada, trappet ned oljeboringa og heller brukt milliardene som går inn i mer forurensing, på å lage vindmøller, solceller og bioenergi. Det er fullt mulig, men forutsetter at vi erstatter kapitalisme med sosialistisk folkestyre i stedet. Det er et valg om hva vi vil beholde: økosystemet eller det økonomiske systemet. Denne planeten er ikke i hvert fall ikke stor nok for dem begge.
 
NÅ ER DET opp til WWF å lage et arrangement som både er verdensomspennende og betyr en forskjell. Ingenting hadde gledet oss mer. Inntil da kan du godt slå av lyset på lørdag, men det kommer dessverre ikke til å bety noe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!