Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hverdagsstress

Bortskjemte småbarns-foreldre

Er det rettferdig at foreldre får gå tidligere fra jobb? Er det rettferdig at foreldre starter seinere om morgenen?

ARBEIDSMAUR: Ja, til frynsegoder for bortskjemte småbarnsforeldre. Foreldre er ikke unnasluntrere, vi er arbeidsmaur som alltid er på vakt, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ARBEIDSMAUR: Ja, til frynsegoder for bortskjemte småbarnsforeldre. Foreldre er ikke unnasluntrere, vi er arbeidsmaur som alltid er på vakt, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Der kommer han seint igjen. Der går hun før tida. Der stresser mødrene og fedrene ut av døra. Alle er fanget i den beryktede tidsklemma.

Småbarnsforeldres frynsegoder blir ofte diskutert. Aftenposten spør om foreldre utnytter det at de har barn, til å sluntre unna på jobb.

Er det rettferdig at foreldre får gå tidligere fra jobb? Er det rettferdig at foreldre starter seinere om morgenen? Jeg vet at mange tenker at det er urettferdig. Hvorfor skal ikke han delta på møtet? Hvorfor kan ikke hun ta en seinvakt? Bortskjemte småbarnsforeldre.

Det nevnes at det er mer akseptabelt å komme for seint, hvis man unnskylder seg med «kaos i barnehagen». Det er mer akseptabelt enn at bussen var forsinka.

Jeg har aldri kommet seint på grunn av «kaos i barnehagen». Jeg kommer seint når kollektivtrafikken ikke får meg fra A til Å i tide. La meg gi deg en kort beskrivelse av mine morgenrutiner. Klokka ringer kl. 06:00, etter det går alt slag i slag. Tirsdagene er ekstra morsomme, da har begge barna mine turdag. Opp og hopp! Gjør klar termoser, lage kakao, ordne fem matpakker, gjøre klar barna, spise frokost. Oi, klokka nærmer seg 07:00. Nå må jeg starte forhandlingene. Etter litt tid er vi påkledd og klare til å løpe til bussen.

Minstemann leveres i barnehagen, med storesøster på slep. Deretter leveres storesøster på skolen. Til slutt løper jeg til bussen. Bussen kommer som kjent når den vil, så det gir litt ekstra spenning i hverdagen. Jeg stresser fra busstoppet og fram til jobb. Klokka er 08.30. Skoleklokka ringer.

Er det urettferdig at jeg starter litt seinere? Er det urettferdig at jeg går tidligere? Jeg synes ingen bør uttale seg om dette før de har prøvd foreldrerollen selv. Ja, til frynsegoder for bortskjemte småbarnsforeldre. Småbarnsperioden går fort. Vi har ikke barnehagebarn for evig. Denne påminnelsen gir jeg meg selv hver gang jeg får dømmende blikk, eller kommentarer.

Etter min mening bør arbeidsgiver tilrettelegge så godt det lar seg gjøre. Heldigvis er min arbeidsplass med på å gjøre hverdagen enklere. Ikke alle er så heldige som meg.

Foreldre er ikke unnasluntrere, vi er arbeidsmaur som alltid er på vakt. Arbeidsgivere bør tilrettelegge for ansatte i alle «livets faser». Studenter, småbarnsforeldre og til slutt seniortiltak for de eldre. Vi hører om folk som ikke vil bli foreldre, folk som ikke vil være en del av dette «stresse-sirkuset».

Hvis alle kan vise forståelse og åpne opp for god tilrettelegging, da vil kanskje flere vurdere å bli mammaer og pappaer. Ja, vi må på helsestasjonen. Ja, vi må på foreldresamtale, ja, vi må delta på skoleavslutninger og Luciafeiring i barnehagen. Nei, vi skal ikke kjenne på den dårlige samvittigheten. Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for å gjøre noe som forventes av oss som foreldre. Du har to jobber. Du har arbeidsplassen, og du har verdens viktigste jobb. Den viktigste jobben er å være mamma og pappa.

Dårlig samvittighet fordi du er hjemme med sykt barn? Jobben kan vente. Verdens viktigste jobb foregår hjemme. Barnet ditt trenger deg.

Er det urettferdig at vi har flere egenmeldingsdager? Spør hvem som helst, alle jobber heller enn å være hjemme med poden som har omgangssyke.

Bortskjemte småbarnsforeldre fortjener alt ekstra. Punktum.