KOMMENTARER

Bødlenes gjenferd

I dag er det 70 år siden frigjøringen av Auschwitz. Likevel er antisemittismen på frammarsj i Europa. Det er et nederlag som aldri må tåles.

HOLOCAUST:  Et grusomt syn møtte de russiske troppene som frigjorde Auswitch-fangene den 27. januar 1945. Her er en gruppe overlevende barn. Foto: AP / NTB Scanpix
HOLOCAUST: Et grusomt syn møtte de russiske troppene som frigjorde Auswitch-fangene den 27. januar 1945. Her er en gruppe overlevende barn. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 1961 er etset inn i minnet. Jeg var ni år og omgitt av all den ferieidyll som var å finne på Tjøme: Gode venner, krabbefiske i fjæra, uendelige blomsterenger, hopping i høyet, jakt med pil og bue og en gryende interesser for jenter med fletter.

Likevel var det denne sommeren noe nytt, mørkt og skremmende fikk feste i min gryende bevissthet. Radioen, som tyskerne hadde inndratt under krigen, men som min morfar hadde fått tilbake, brakte hver dag nyhetsmeldinger om en rettssak i Tel Aviv, Israel. Under kveldsmåltidene med saft og speilegg fanget jeg opp at stemmen i radioen snakket om saken mot Adolf Eichmann. Sjefsbøddelen som var en av de hovedansvarlige for folkemordets logistikk. Jeg så det harde ansiktet hans i avisene, de mørke øynene, det tynne håret.

Om kvelden, i det lyse kvistværelset, krøp jeg sammen i redd undring. Hva slags ondskap er dette? Hvordan kan noen gjøre slikt mot andre mennesker? Kan Eichmann og sånne som han komme hit, til Norge, til Eiksmarka (der jeg bodde), til Tjøme? De spørsmålene har aldri siden forlatt meg. Og jeg strever med dem ennå, selv om jeg vet uendelig mye mer enn den skremte niåringen i sommernatta ved fjorden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer