KOMMENTARER

Bøkenes giftekniver

Bokbransjen trenger flere formidlende stemmer

BØKER PÅ PALL:  Avgjørelsene om hvilke bøker som tas inn og markedsføres av bokhandlene, tas av stadig færre. Det taper både forlag og lesere på. Foto: Morten Holm / Scanpix
BØKER PÅ PALL: Avgjørelsene om hvilke bøker som tas inn og markedsføres av bokhandlene, tas av stadig færre. Det taper både forlag og lesere på. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det gis ut svært mange bøker i Norge. Det finnes et stort antall lesere over hele landet. Men noe har hendt med måten de møtes på. Stadig færre titler lempes ut på paller til stadig flere.

I våres har sentrale stemmer kremtet og hevet seg for å skape oppmerksomhet rundt konsekvensene av utviklingen i bokbransjen: Av at bokhandlene i større grad har samlet seg i kjeder og blitt en del av forlagene hvis bøker de selger. At bokklubbene har blitt avmektige. At Amazon har stjålet andeler fra norske aktører. At kampen om plassen på avisenes litteraturdekning har hardnet.

Et resultat er at den typen bøker bokklubbene pleide å gjøre til allmennlesning - romaner av anerkjente, etablerte norske forfattere, samt av en og annen ny stjerne - har problemer med å finne sitt publikum. Samtidig kan bøkene som selger på sjanger og leserforventning - krim, eller relasjonsdrevne underholdningsromaner med løkkeskrifttitler, beregnet på et kvinnelig publikum - presses på leserne i store kvantum. Den enkelte bokhandlers rolle som autoritet og litteraturformidler er redusert, mens de viktige avgjørelsene om hva kjedene skal kjøre frem, tas i gåtefulle bokråd sentralt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer