Bosman-musiker

PROFESJONALISERINGEN av Musikk-Norge kjenner ingen grenser. Stadig flere band innfører en bedriftsmessig organisering av sin virksomhet. Det er sikkert lurt i forhold til fut og nattesøvn. Men en slik trend utfordrer også den romantiske ideen om at band skal være en kameratgjeng, forent av felles skaperglede. Dette fellesskapet skal så utfordres og ødelegges av jenter og narkotika, før det hele kulminerer med en klassisk musikalsk uenighet -skilsmisse (les: vokalisten stikker av med dama til gitaristen).


ELLER DET
handler om kontrakter og oppsigelser. Vamp er ikke bare et av Norges største band målt i salgstall i 2006, men Årets Spellemann-vinnerne havner også lett i sjangeren «små- og mellomstore bedrifter». Eller de kan sammenliknes med en fotballklubb.

Saken er i hvert fall at vokalist Vidar Johnsen har hatt kontrakter med Vamp siden han erstattet originalvokalist Jan Ingvar Toft i 2000, kontrakter som er blitt fornyet for to år av gangen og hvor den siste gikk ut ved årsskiftet. Litt før signaliserte han at han neppe ville fortsette i bandet, og siden skal Vamp ha signalisert at det for så vidt var i tråd med bandsjef Øyvind Stavelands ønsker.


HVIS VAMP VAR
en fotballklubb og Vidar Johnsen var Vamp FKs stjernespiss, ville dagens scenario vært langt fra dramatisk, snarere helt oppskriftsmessig. Kanskje følsomt og vondt og vanskelig for spiller, klubb og fans, men slik er nå livet i den smertefulle fotballen. Det er heller regel enn unntak at spillere som har økt markedsverdien sin i takt med klubbens suksess, gjerne ser nye veier når kontrakten er utgått. Men det hadde blitt litt av noen tilstander i Musikk-Norge hvis Lex Vamp skulle gjelde i sin ytterste konsekvens; med overgangsvinduer, kontraktspekulasjoner og Bosman-musikere. Da kunne vi fått nyhetsmeldinger som disse:


«Hank von Helvete har signert for fire nye år med Turboneger, og blir i bandet til juli 2011.»

«Bjarne Brøndbo vil ikke skrive ny kontrakt med D.D.E. når den går ut til sommeren fordi han vil vente på tilbud fra et større europeisk band.»

«Kaizers Orchestra har kjøpt Prepple Houmb fra DumDum Boys for 20 millioner kroner som erstatter for Janove Ottesen, som har gått til Ole Ivars på fri transfer.»

I SÅ FALL:
Hva skal all verdens Yoko Ono\'er ta seg til da?

FORNYET KONTRAKT?: Kan det tenkes at Janove Ottesen går til Ole Ivars på fri transfer? Foto: LARS MYHREN HOLAND
FORNYET KONTRAKT?: Kan det tenkes at Janove Ottesen går til Ole Ivars på fri transfer? Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer
UTE AV VAMP: Vokalist Vidar Johnsen.
KOMMENTERER: Dagbladets musikksjef Sven Ove Bakke.