Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bosnia for våre føtter

TUZLA (Dagbladet): Aldri har et norsk rockeband turnert under slike sikkerhetstiltak. Pansret turnébuss og skuddsikre vester er standardutstyr når Locomotives turnerer i Europas mest krigsherjede land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis det er et norsk band som kommer til å slå igjennom i utlandet, så er det Locomotives, uttalte Morten Harket for et par år tilbake. Og sannelig om han ikke fikk rett. Men verken Harket eller Loco selv hadde nok regnet med at det var i Bosnia stjernestatusen skulle komme.

Men det er til Bosnia man drar for å få en ekstraordinær turné-opplevelse. Og det er til Bosnia man drar for å finne de fem eneste militærnekterne som blir hyllet av forsvaret. Og ja, det er definitivt kun i Bosnia publikum danser ellevilt foran scenen med gevær på ryggen.

Dagbladet var med da Locomotives inntok Bosnia med brask og bram.

Lokal begivenhet

Serbisk tv er der, ordføreren er der og store deler av Modricas serbiskdominterte befolkning er der. Alle er de kommet for å oppleve et rockeband de aldri har hørt om. Locomotives fra Norge, eller Locomotiva som bandet kjapt blir døpt om til. Locomotives opplever det samme som U2 erfarte da de som første store internasjonale rockeband holdt konsert i Sarajevo sist september, nemlig at Bosnias befolkning er sultefora på rock n'roll.

- Fett nok å spille for soldater, men det var et krav fra vår side at vi også skulle gjøre en konsert for sivilbefolkningen. forteller vokalist Hans Jørgen Støp en drøy halvtime før konsertstart i den gamle, nedslitte idrettshallen i Modrica. To dager tidligere har bandet fått gutta i grønt til å stagedive under konserten inne i militærleiren i Modrica. Nå venter en helt annen type utfordring.

- Dette er helt klart det mest sinnsyke lokalet vi noensinne har spilt i, melder gitarist Kåre C. Vestrheim. Idrettshallen i Modrica er på ingen måte bygd for rockekonserter. Lydsjekken har avslørt at betongveggene fra Tito-epoken gir en svært ubehaglig ekko-effekt.

Halvbrisen kultursjef

Locomotives-konserten er en stor begivenhet i Modrica, og store og små strømmer inn i hallen i det det serbiske oppvarmingsbandet Tatto starter sitt sett. Korporal Terje Aursøy har da heller ikke ligget på latsida i promoteringen av konserten. 1ø000 utdelte løpesedler og 15 reklamespotter på Modricas nærradio til tre tyske mark per stykke har vist seg å være effektiv markedsføring. Men de mange hundre publikummerne er fortsatt avventende i det Modricas halvbrisne kultursjef entrer podiet og ønsker Locomotiva fra Norge velkommen.

- Sier jeg 'hallo Bosnia!' nå driter jeg meg ut. Folk i denne delen av landet føler seg slettes ikke som bosniere. De er serbere, sier en smånervøs Hans Jørgen før han rusler opp på scenen. Ved hjelp av tolk får han det tallrike publikummet til å komme inn mot scena. Så kan konserten begynne.

Locomotives låter usannsynlig skranglete, men veier opp med maks energi og spilleglede. Og ettersom konserten skrider fram viser også publikum større og større entusiasme. Mot slutten er det vill dans foran scena og høylydt applaus.- Det beste jeg har hørt av rock n'roll i Modrica på lang tid, fastslår Zoran Panic som driver byens Rock Café. Han understreker at rock inspirert av tradisjonell folkemusikk nok er mer populær i Modrica enn Locomotives sin relativt støyende rock, men likevel.

- Det er vanskelig å komme seg til Sarajevo. Derfor fikk jeg ikke med meg U2 i Sarajevo. Men dette var jo en bra erstatning, mener 21 år gamle Babio Sasa.

Pasifist-skepsis

Terje Aursøy, som jobber i velferden i Modrica-leiren, møtte betydelig skepsis hos sine overordnede da han kunne fortelle at samtlige Locomotives-medlemmer var passifister. Vel framme i Bosnia råder imidlertid en særdeles gemyttelig stemning. I den rutinepregede soldathverdagen er de rufsete musikerne et innslag alle later til å sette pris på. Da en kaptein i leiren kan fortelle at hun har jobbet i Politiets Overvåkningstjeneste (POT), smeller det fra trommis Jørn Skau Ellingsen: - Du skulle ikke ha jobba i pot, du skulle ha røyka pot!

Loco-gutta er også svært fornøyde med den gode behandlingen de får. I det bandet ankommer neste militærleir, Medcoy-leiren rett utenfor Tuzla, begynner også deler av gjengen å endre syn på militæret.

- Gunnere og kniver, jeg synes det er skikkelig heavy metal, jeg, flåser lydmann Johnny Skalleberg til høylydt latter fra resten av gjengen. Men latteren stilner brått på dagsturen inn til Sarajevo der sønderskutte bygninger, kirkegårder og skrekkhistorierer om snikskyttere dominerer.

Klinedans

Onsdag er det konsert for soldatene i den svenske basen utenfor Tuzla. Her har Locomotives nok en gang fått nytt navn. Lokomotiv heter de denne gangen.

Norsk rock har alltid hatt dårlige levekår blant svensker, og kveldens konsert virker ikke som noe unntak. Hans Jørgen sliter med blass utstråling, og ikke engang 'Atom Bomb' evner å få liv i svenskene. Men det mykner opp under balladen 'Drunk' da to mannlige soldater begir seg ut i en heit klinedans. Og etter konserten dukker den ene fanen opp etter den andre.

- Det beste jeg har hørt fra Norge. Skitbra, fastslår hygieneoffiser Joakim Eriksson (25) fra Norköping. Når han får tenkt seg om er han enig med seg sjøl om at han aldri har hørt noe bra norsk rockeband før, men hei, hvorfor er ikke Locomotives gitt ut i Sverige, undrer han. Se det kan være et tidsspørsmål, for troppssjef Johan Lundström er også tilstede. Lundstrøm jobber for den prestisjetunge Hultfreds-festivalen når han ikke er i grønt. Han viser stor interesse for gruppa.

Surrealistisk

Neste morgen skjer det ting i Bosnia. NATO-styrkene arresterer 'Serbias Adolf', Goran Jelsic, og i frykt for hevnaksjoner fra serbiske ekstremister økes sikkerhetstiltakene i militærleirene kraftig. Dette legger en demper på stemningen i forbindelse med kveldens konsert i Medcoy-leiren. Imidlertid går det ut melding over høytaleranlegget om at de amerikanske soldatene er velkomne på konserten _ med våpen.

- Takk for at dere kommer ned og river oss ut av det miserable soldatlivet og opp på et nytt nivå, sier troppssjef Arne Torp i det han presenterer Locomotives. På grunn av beredskapen har ingen av soldatene lov til å nyte alkohol. Men nok en gang vinner Locomotives mot dårlige odds. Med gevær på ryggen begir en amerikansk soldat seg ut i en nådeløs dans til tonene av 'Texas'.

- En utrolig surrealistisk opplevelse, stønner en dyvåt Hans Jørgen etter konserten.

Noen små timer seinere fraktes bandet ut av Bosnia i en tungt bevæpnet konvoi. Locomotives har gjennomført sin første utenlandsturné. Neste måned står en USA-turné på planen. Det kan fort bli en veldig grå opplevelse.

Locomotives-vokalist Hans Jørgen Støp i aksjon.
<B>PÅ GULLSTOL:</B> - Det er full beredskap i Bosnia - også under osnerter. Her løftes gitarist Kåre C. Vestrheim opp i lufta av elleville fans - selvsagt med saniteten til stede.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!