KAN BLI DYRT: Kristiansands-ordfører Arvid Grundekjøn, her under åpninga av Kilden, fikk forrige uke en regning på 294 millioner kroner i posten fra Skatteetaten. 
Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
KAN BLI DYRT: Kristiansands-ordfører Arvid Grundekjøn, her under åpninga av Kilden, fikk forrige uke en regning på 294 millioner kroner i posten fra Skatteetaten. Foto: Tor Erik Schrøder / ScanpixVis mer

Bota er større enn budsjettet

Desperate ordførere kan bli tvunget til enorme budsjettkutt etter momsblemme.

(Dagbladet): Ordførerne i Stavanger og Kristiansand støtter seg på rikspolitikerne og regjeringa i kampen mot kjempesmellen Skatteetaten sendte deres vei etter momsfritaket kommunene fikk da de bygget sine nye kulturhus. 

Trolig står flere titalls kommuner i fare for å få lignende baksmell etter momsfritaket som EØS-reglementet kaller ulovlig statsstøtte. 

- Har en god sak
- Vi har stor tro på at vi får drahjelp fra rikspolitikere og regjering, og har jurister som mener vi har en god sak, sier likevel Kristansands-ordfører Arvid Grundekjøn til Dagbladet.

- Eksperter på EU-jus sier staten trolig ikke har annet valg enn å kreve inn pengene?

- Vi har ikke oppfattet det på samme måte. I forhold til konkurransekriteriene i EØS så mener vi at momsfritaket ikke er et brudd, og at dette er en sak med stort rom for tolkning, sier han.

Kulturbudsjettet i Kristiansand var i 2014 på 210 millioner kroner, altså 84 millioner mindre enn regninga fra Statteetaten. Grundekjøn, som ikke har noen planer om å betale summen, innrømmer likevel at det er mye penger.

Hamar ryddigere enn resten - Det er klart det en veldig stor sum. Men vi er også en stor kommune, med et stort budsjett, og vi kan alltids finne penger, sier han, uten å ville spekulere i hva han vil kunne for å dekke inn momsblemma.

Rådmannen på Hamar tror regninga han få blir langt mindre enn andres.

- Vi har et mer tradisjonelt kulturhus, med bibliotek og kulturskole og sånt, og har vært nøye på å kontrollere den kommersielle bruken av kultursalen. Vi på Hamar har nok vært mer ryddige enn mange av de andre, sier han, og legger til:

- Men det kan fint komme en regning i posten her også, men langt mindre enn den de har fått i Kristiansand iallefall. 

- Svært alvorlig Sortland ferdigstilte sin Kulturfabrikk i 2014 til 225 millioner kroner. De kan få krav om å tilbakebetale flere titalls millioner Der har man enda ikke hørt noe fra Skatteetaten, men ordfører Grethe Ellingsen er på alerten.

- Jeg har ikke fått noe konkret informasjon om et krav til oss på Sortland, men jeg har selvsagt registrert denne saken og har full forståelse for den kampen som nå tas. Det er foreløpig ren spekulasjon, men skulle vi fått et krav på 25 prosent av byggesum, så sier det seg selv at det ville vært svært alvorlig for oss, sier Ellingsen.

- I Bodø har vi vært avventende til dette, og vært kjent til spørsmålene momsrefusjon en god stund, så dette kom ikke som noe bombe for oss. Det kan hende vi også må refundere noe av momsfritaket vi har fått, sier Bodø-ordfører Ole-Henrik Hjartøy og legger til:

- Men det er snakk om langt mindre summer enn andre steder.