Bak blomstene: Er det Moder Teresa? Er det Gandhi? Er det John Lennon? Nei, det er bare Per Fugelli. FOTO: NTB SCANPIX
Bak blomstene: Er det Moder Teresa? Er det Gandhi? Er det John Lennon? Nei, det er bare Per Fugelli. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Bøtelegg Fugelli

Hadde språkrådet i Tadsjikistan fått tak i Per Fugellis siste avisinnlegg, hadde han mottatt en bot på minst 7650 kroner. 

Meninger

Norge har en selvutnevnt yppersteprest i krig og fred og religion og politikk og sånn. De siste årene har Per Fugelli inntatt en rolle som en salig blanding av Moder Teresa, Gandhi og John Lennon. Med Jesus-aura, Paulo Coelho som ghostwriter og hakk i plata, har han en utømmelig brønn av visdomsord han vil dele med det norske folk. Da flyktningkrisen preget norske avis- og debattredaksjoner, var Fugellis budskap at vi måtte forstå barneekteskap. «Be the change you want to see in the world», lissom.

Den siste floskelen er at den norske velferdsstaten er bygget på snillhet. I «Vi må tro på snillheten», på trykk i Dagbladet tirsdag, kunne Fugelli opplyse om at snillhet er et grunnstoff (i tillegg til arvestoff). Jøss, tenkte jeg, og måtte dobbeltsjekke for å få øye på Snillhet (Sn), Kjærlighet (Kj) og Tillit (Ti) i det periodiske system.

Nylig endret Tadsjikistan sitt språkregelverk. Nå kan journalistene i landet bøtelegges med 850 kroner hver gang de uttrykker seg uforståelig. Fugelli er riktignok ikke journalist, men den tidligere legen og professoren i sosialmedisin sender likevel inn flere røkelses-luktende innlegg til avisene enn en gjennomsnittlig aviskommentator. Hadde språkrådet i Tadsjikistan fått tak i Fugellis siste innlegg, hadde han mottatt en bot på minst 7650 kroner. Blant de ni mest tåkete setningene i innlegget finner man følgende påstander: Den norske arbeiderbevegelsen og fagbevegelsen har vært alkymister, og nestekjærlighet er en urgammel resept «som guder og profeter og tenkere har skrevet ut for det gode liv og det gode samfunn». Pun intended, antar jeg.

I teksten påpeker han også at snillheten «ikke bor i hjernen», men at den ligger i velferdsstatens institusjoner. Bare nikk og smil. Annet kan man ikke gjøre, når man leser innlegget som startet debatten. Det inneholder setninger som «for å være snill, må du ha følehorn» og «det sosialmedisinske legemiddelet: SNILLHET». Det er nok medisin-puns nå.

Hadde det tadsjikiske språkrådet fått tak i alle Fugellis innlegg fra det siste året, hadde han fått en bot så høy at han hadde begynt å nærme seg personlig konkurs. Boten hadde vært høy nok til å finansiere hele språkrådets virksomhet og til å gi alle de ansatte lønnsforhøyelse. Intet problem for ypperstepresten! Han kan bare skrive ut en sjekk på det han mener har bygget den norske velferdstaten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.