Bøter mot netthets

Du kan ikke skrive hva du vil om hvem du vil på nett. Selv om du synes det er moro.

DÅRLIG KARMA: Noen liker å spre usannheter på nettet, men en fersk dom viser at nettet ikke er noen lovløs sone. 

Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DÅRLIG KARMA: Noen liker å spre usannheter på nettet, men en fersk dom viser at nettet ikke er noen lovløs sone. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Kommentar

I går falt det en dom om midlertidig forføyning og tvangsfullbyrdelse i Sør-Trøndelag tingrett. Saken gjaldt et krav om å få fjernet et blogginnlegg Rolf Erik Hanssen hadde skrevet om en person han er uenig med. Bloggen inneholdt grove, usanne og injurierende påstander. Allerede i mars i år vedtok tingretten en midlertidig forføyning, men Hanssen nektet å rette seg etter denne. Nå får han tusen kroner i bot for hver er dag innlegget blir stående. I tillegg er motparten tilkjent 34 545 kroner i saksomkostninger.

Dette er ikke det første gang Hanssen prøver å mobbe folk på nett. I en sak på NRK blir Hanssen sitert på å ha kalt folk han er uenige med blant annet nazihorer, avskum, sugger, frityrinfiserte fettberg, Hitlerjugend og pedofile. De andre som har fått dritten slengt mot seg har hittil valgt å ikke gå til sak. Selv sier Hanssen til NRK at han synes det er moro å holde på slik.

Saken viser at nettet selvsagt ikke er en lovløs sone, og at injurier er like ulovlige i nettdebatter og på blogger som de er i andre offentlige rom. På nettet kan effekten av slike løgner være mer alvorlig, påstander kan i all fram tid dukke opp i googlesøk.

Hanssen er vaksineskeptiker og tror på sitt vis på alternativ medisin, men atferden hans må nok beskrives som svært lite holistisk. Tingretten konstater i sin kjennelse at «Saksøkte har vist at han har få, om noen, sperrer i forhold til hvordan han karakteriserer meningsmotstandere på Internett.» Rolf Erik Hanssen hevder at han og andre han er enig med blir mobbet på nett. Han påstår han bare tar igjen. Men Hansen har ikke lagt fram noen dokumentasjon på at dem han mobber har brukt tilsvarende språk om ham. Han er blitt motsagt og kritisert. Slik Hanssen ser verden, gir kritikk ham rett til fritt å krenke dem som er uenige med ham

Debattene på nettet viser også at andre taktikker er i bruk. Noen manipulerer for eksempel Facebook til å sensurere innlegg til debattanter som er kritiske til alternativ medisin og udokumenterte behandlingsmetoder. Sensursystemet på Facebook er basert på at dersom nok personer rapporterer et innlegg som upassende, blir innlegget automatisk fjernet, selv om det ikke er krenkende. Ved hjelp av koordinerte aksjoner eller bruk av fiktive Facebookprofiler kan små, ekstreme grupper slik hindre ytringsfriheten til dem de misliker. Det er alvorlig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.