Bowie - alltid foran og ingen ved siden

For 30 år siden presenterte David Bowie oss for Ziggy Stardust. Det forandret rocken og preget motebildet. I juli er han hovedattraksjon på Quart-festivalen, i en alder av 56.

Banebrytende, uredd, eksentrisk, genial. Mange adjektiver og superlativer, og ord med mer odiøs klang, kan brukes om David Bowie. Han er en kunstner man er nødt til å forholde seg til. En av rockens pilarer, en av få som har klart å fornye seg og komme tilbake, sjøl etter svake perioder. Perioder med tung stoffavhengighet og lav kreativitet er blitt etterfulgt av kreative høydepunkt og banebrytende utgivelser. Han er et ikon og et fenomen. Nye generasjoner oppdager Bowie gjennom ferske utgivelser, og blir nysgjerrige på fortida.

Da Quart-festivalen offentliggjorde at Bowie blir trekkplaster under årets musikkfest i Kristiansand, løp folk og kjøpte billetter for en million kroner. Konserten 3. juli kommer tre uker etter at han gir ut sitt album «Heathen».

Det er hans 25. studioalbum, og skulle ha kommet i fjor høst. Plateselskapet Virgin trodde ikke på det den egenrådige og eksentriske artisten hadde snekret sammen for å gi ut under tittelen «Toys». Det endte med brudd. Bowie startet sitt eget selskap ISO, et datterselskap av hans Isolar. Alt annet enn full kunstnerisk frihet var uakseptabelt. Han er en av rockens mest velstående, etter vellykket investering i aksjer og eiendom. Nå deler han tida mellom boligene i New Yorks Greenwich Village, Hamilton på Bermuda og London.

Bakmannen

Det er ikke bare som opphavsmann og artist han vil bli husket.

Som produsent har han levert mesterstykker som Lou Reeds «Transformer», sammen med Mick Ronson, og Iggy Pops «Raw Power», «The Idiot» og, ikke minst, «Lust for Life».

Lou Reed var en kvalitetstung, men ikke spesielt godtselgende artist, helt til Bowie satte seg ved miksepulten. Det samme kan man si om Iggy Pop, som takker Bowie for mer enn kommersiell suksess. Sammen kom de seg ut av narkotikaavhengighet i Berlin, hvor de bodde fra 1976. De dopet seg, gikk igjennom abstinenser, skrev låter, gikk i studio og leverte noen av rockhistoriens ruvende album. «Low» , «Heroes» , «The Idiot» og «Lust for Life» .

David Bowie har...

 • designet klær med Alexander McQueen
 • designet tapeter for Laura Ashley
 • en av verdens 200 mest betydningsfulle private kunstsamlinger
 • Odd Nerdrum som en av sine desiderte favoritter, og eier tre Nerdrum-malerier
 • sin egen banktjeneste, BowieBanc
 • malt bilder sammen med Damien Hirst
 • lagd grafikk med Beezy Bailey
 • lagd to symfonier med Phillip Glass
 • spilt teater på Broadway
 • spilt pantomime med Lindsey Kemp
 • studert tibetansk buddhisme
 • hatt hovedrollen i Nagisa Oshimas «Merry Christmas, Mr. Lawrence», i Nicolas Roegs «The Man Who Fell to Earth» og spilt Andy Warhol i Julian Schnabels film «Basquiat»
 • engasjert seg i kampen for et fritt Tibet
 • gitt en rekke egenproduserte kunstverk til bortauksjonering for War Childen
 • sønn som er regissør og produsent, Duncan Jones (31)
 • en datter som blir to år 16. august
 • en kone, Iman, som er statsviter, eksmodell, feminist og forretningskvinne
 • en formue på over 8 milliarder
 • vært her i konsertøyemed fem ganger, første gang i juni 1978 i Ekeberghallen
 • vært hovedattraksjon på Kalvøya (97)
 • kuratoransvaret for Meltdown-festivalen i Royal Festival Hall i juni
 • sin 25. soloutgivelse, «Heathen», klar for utgivelse 11. juni

 • lovet å komme til Quart-festivalen 3. juli.

I England grodde pønken og New Wave-musikken fram. Artistene innenfor disse stilretningene var i aggressiv opposisjon til alt det gamle. Old Wave var totalt uinteressant. Det var på denne tida pønkerne lanserte begrepet: «There's old wave, there's new wave, and there's David Bowie.» Bowie var spiselig sjøl for pønkerne.

Rockteater

Få artister har gjennomgått større forandringer gjennom karrieren. Det begynte på tidlig 60-tall, med et spinkelt, folkaktig sound og en stemme inspirert av Anthony Newley, som frontfigur i The Kon-Rads, The King Bees, The Lower Third og The Manish Boys.

David Robert Jones fra Brixton tok navnet Bowie og ble soloartist. Tre år seinere, etter gjennombruddet med «Space Oddity», var han mer berømt enn kniven han tok navnet fra.

Det kommersielle gjennombruddet kom i juni 1972, da Bowie ble allemannseie med «The Rise And Fall of Ziggy Stardust And The Spiders from Mars» . Sammen med gitarist Mick Ronson, trommeslager Woody Woodmansey og bassist Trevor Bolder gjorde han rockkonsertene til teaterforestillinger. Ziggy ble hans alter ego.

Bifil androgynitet

Han søkte seg i retning det androgyne, med klær som var inspirert av japansk kabuki og engelsk mod-mote. Sveisen ble hennarød, hockeysveis med oppklippet overhår som ble fønet rett til værs. Bowie-sveisen ble unisexmote.

Han brukte sminke, ikke bare på scenen. Ryktene rundt hans seksualitet begynte å svirre. Likevel slo det ned som en bombe da han over hele førstesida i Melody Maker i mai 1972 erklærte «Jeg er biseksuell».

De seinere åra har han distansert seg fra utsagnet, men i hans forhenværende kones, Angela Bowies, biografi, «Backstage passes. Life in the fast lane with David Bowie», forteller hun at hun en morgen kom hjem fra fest og fant ektemannen i seng med... nettopp, Mick Jagger. Uansett, Bowie har hatt stor betydning for folks holdning til homofili.

Fra scenen under en konsert på Earls Court i juli 1973, erklærte Bowie at «dette er vår siste konsert». Det gikk med Bowie som med Ziggy, Weird & Gilly. «When the kids had killed the man, I had to break up the band.»

Mange trodde at Bowie i samme slengen hadde annonsert at han ville trekke seg tilbake som artist. Det viste seg heldigvis å ikke være tilfelle.

KAMELONEN BOWIE: Pur ung mods-inspirert David Robert Jones.
I 1970 hadde Bowie langt hår, var nygift og skulle bli pappa til Duncan.