Bowie: -Beste jeg har laget

NEW YORK (Dagbladet): - Dette kan godt vise seg å være noe av det beste jeg har laget, sier en blid David Bowie (56) om sitt nye album «Heathen» (Hedning), som han vil opptre med i sommer på Quart-festivalen i Kristiansand.

- Ja, jeg ser fram til det. Dylan har vært der, ikke sant? Hva er det med den mannen, han er virkelig essensen av en trubadur, med 200 opptredener i året. Og så har Sting vært der, og likte seg. Faktisk var det det at disse to musikerne hadde et godt inntrykk som mer enn noe annet gjorde meg interessert, sier Bowie, som bare spiller fem steder på den turneen.

- Jeg vil ikke turnere så mye. Min datter er så ung. Jeg var ikke nok sammen med min sønn. Det var alltid en turné. Jeg vil ikke det skal skje denne gangen. Jeg er fullt ut rede til bare å skrive de neste åra, og ikke turnere. Skjønt det frister med en verdensturné til før jeg passerer 60. Jeg vil gjerne gjøre ting fra «Heathen» i Norge, men gjerne også noen av de store tingene fra «Low» som jeg ikke har gjort på mange år.

Modenhet

Bowie samarbeider med sin gamle partner Tony Visconti på dette nye albumet.

- Vi var ute etter å lage en samling av håndverksmessig gode sanger som vi om noen år kan se tilbake på uten å si at de var datostemplet i 2002. Album har en tendens til å vise fram sine svakheter, hull og granatinnslag etter noen år, og det har styrket meg i troen på at jeg kan lage gode ting i framtida. Sangene har nådd en modenhet hver for seg som jeg liker.

- Albumet virker veldig rett på sak?

- Ja, det er ikke mye eksperimentelt. Det har en solid kvalitet ved seg, og en følelse av tid og sted. Bortsett fra åpningen og avslutningen er formatet tradisjonelt.

- Mot slutten av vårt tidligere samarbeid var Tony Visconti og jeg svært eksperimentelle, og jeg ville unngå at vi på et vis skulle bli oppfattet som om vi jaget fordums storhet, eller forsøkte å kopiere noe av det vi har gjort. Jeg måtte derfor forsøke å finne en annen vei, og jeg tror jeg lyktes med det.

- Var det noe av dette materialet Virgin sa nei til i fjor høst?

- Nei, de hadde ikke hørt noe av dette. Det som skjedde med det selskapet, ser ut til å være et nytt eksempel på et selskap i forfall, i ferd med å bryte sammen. Nå kan jo alle se at det var det som var i ferd med å skje.

- Har det bruddet fått noen konsekvenser for deg?

- Ikke mye, siden jeg kom meg ut.

«Livet er fint»

- Både albumet og inntrykket du gir, tyder på at du har det bra?

- Ja, livet er fint. Iman og jeg har vår ti års bryllupsdag i dag. Dette var dagen for ti år siden vi møtte opp hos sorenskriveren i Sveits. Dessverre er Iman i Sør-Afrika, der hun snakker med Nelson Mandela og Tabo Mbeki om et undersøkelsesprosjekt jeg er sikker på vi kommer til å få høre mye om når hun er tilbake om tre dager. Kirkebryllupet vårt var i juni, og jeg regner med det blir da vi kommer til å feire jubileet, sier Bowie, som ikke har mange synlige spor av det harde rock\'n\'roll-livet han levde på 70-tallet.

Det gjelder å komme seg ut i tide.

- Det er bare to eller tre ting i livet det er verd å skrive om. De kan du til gjengjeld behandle om igjen og om igjen fra ulike perspektiv. Det er i ungdommen du tror det handler om variasjon. Jo eldre du blir, jo klarere blir det at temaene er ganske få, men vinklene er mange, og de er universelle og favner videre slik at de når flere mennesker. Det er de store spørsmålene, hvor kommer vi fra, hvorfor er vi her, og hvor er toalettet? Nå vel, kanskje ikke det siste da, skratter Bowie med den verdensberømte tanngarden, og gir inntrykk av å ha det moro med enda et serieintervju i lokalene til plateselskapet.

Turist

Han framstår som en elegant britisk musikksnekker, med fast tilhold på Manhattan. Han har frakken på inne i Sony-studioet i 54. gate.

- Terrorangrepene den 11. september i fjor skjedde i ditt nabolag. Hvordan rammet det deg?

- Det var en traumatisk tid, men mest for min kone. Jeg var nordpå og jobbet i studio utenfor New York City. Men hun sto i kjøkkenet og laget mat til Lexi (Alexandria på 20 måneder). Hun så flyet styrte rett inn i det første tårnet. Jeg fikk tak i henne i telefonen og snakket med henne da det andre flyet styrtet inn i det andre tårnet. «Kom dere derifra. Dere blir angrepet,» sa jeg. Hun pakket noen saker til Lexi og dro lenger opp i byen til noen venner. Men etter tre dager var hun tilbake i leiligheten. Slik er hun. Verken overtroisk eller redd. «Det samme skjer ikke en gang til,» sa hun. Hun ville også at jeg skulle fortsette arbeidet i studio. «Det terroristene vil er å gripe inn i våre liv,» sa hun. Der vi tidligere hadde utsikt til tårnene, er det i dag bare blå luft.

- Påvirket det arbeidet ditt?

- Sangene var allerede ferdig skrevet. Men det påvirket kanskje noen av intensiteten i arbeidet. Noen av musikerne tok seg ut av byen da alt var stengt, og det var i seg selv en intens opplevelse.

Det store bildet

- Men det finnes alltid en angst i denne byen. Noen sier at vi nå vet hvorfor vi alle går rundt og føler stress og angst for en kommende og truende katastrofe, en type apokalypse av den sorten Reagan forsøkte å trykke ned i halsen på oss med sitt fryktelige Star Wars-prosjekt. - Jeg er ikke så flink med det store bildet, men er mye bedre når det gjelder den alminnelige, nagende frykten vi alle føler. For meg gjelder det å bringe de store spørsmålene ned på et menneskelig plan. Kanskje har jeg lyktes denne gangen med å overføre min frykt til alle andre?

<!--BTEK0--> GLEDER SEG TIL QUART: David Bowie ser fram til å opptre på Quart-festivalen i Kristiansand. Og han gleder seg også over sitt nye album som selvfølgelig er det beste han har laget, etter hans mening.