Bowie fløy høyt

KRISTIANSAND (Dagbladet): David Bowie overvant den verste flyskrekken. I går tok han privatfly til tusener på Quart-festivalen - og skapte komplett bowiemania.

Les konsertanmeldelsen her

David Bowie har vært plaget av flyskrekk hele livet. Under en verdensturné med Iggy Pop i 1976 valgte de to stjernene å ta den transsibirske jernbanen fra Japan til Europa.

Han tok likevel fly i noen år, men etter at hans snart to år gamle datter ble født, har angsten for å fly kommet tilbake. Bowie har også sendt kona Iman og datteren ut av hjembyen New York, på grunn av terrorfrykt i forbindelse med den amerikanske nasjonaldagen.

Tok båten til Europa

Sjøl forlot Bowie det store eplet New York forrige uke med båten «Queen Elizabeth II» over Atlanterhavet, en overfart som tar seks og et halvt døgn og ender i Southampton, England. Men etter at han har tatt kurs mot flyskrekk, tør han tydeligvis å fly privat fly over kortere avstander. Nøyaktig klokka 18.35 landet det lille propellflyet på Kjevik lufthavn. Bowie og hans følge tok seg ikke tid til å svare norske journalisters spørsmål om hvordan flyturen fra Paris hadde vært, men forsvant rett inn bak sotede vinduer i en minibuss. Deretter gikk turen til Idrettsplassen for å gjøre seg klar til gårsdagens store høydepunkt for tusener av publikummere.

Bowie gikk på scenen klokka 22.30, og en kort stund rådet det komplett bowiekaos. Rundt 100 personer sto og ventet, og mange forlot konserten på grunn av kaoset rundt Idrettsplassen. Ifølge pressesjef Pål Hetland måtte politiet sperre av området ved Hallen en stund, for å være på den sikre siden.

- Utrolig irriterende å komme for å se hovedattraksjonen, og så er porten stengt! sa Tor Olav Mørland (20).

Fansen i ekstase

På vestsida opp i åsen øynet vi langt flere eldre enn det vi er vant til på Quarten. Rolf Presterud (48) er på Quart for andre gangen. Første gangen var da sønnen spilte. I dag har han kjøpt dagspass bare for å se Bowie.

- Jeg ville ikke vært her hvis ikke han hadde vært her, sier Presterud til Dagbladet. Han hadde brukt dagen til å sjekke ut andre band, men det eneste som imponerte var ompaene i Kaizers Orchestra.

- Som en gammel bluesmann er det vanskelig å følge med på de nye banda.

Også Jens Petter Kittelsen og kona Jannike koste seg stort med Bowie.

- Jeg er helt ekstatisk! Bowie er utrolig stilig, og det er stort å stå her! Det er fantastisk at han spiller de gamle låtene også, sier Jens Petter.

Bowies norgesbesøk varte ikke mange timene. Like etter konsertslutt tok han fly til Århus i Danmark der han skal holde neste konsert på Friluftsscenen Linden.

BOWIE HAR LANDET: Flyskrekk til tross: David Bowie på vei ned flytrappa på Kjevik Lufthavn i går.