Bowie fra blå himmel

Hvis David Bowie anstrenger seg et par hakk til, kan Norwegian Wood-konserten i kveld bli en virkelig killer.

KONSERT: (Bergen/Dagbladet): Å få sola i ryggen og rockikonet midt i fleisen er ikke det verste som fins. Til Bergen å være, var været fantastisk. Til Bowie å være, var han helt ålreit. Vi har sett ham bedre, sist på Quart-festivalen for to år siden.

David Bowie var smørblid da han entret scenen.

Varmet opp med fotball

-  Vi vant 3- 0, ropte han ut til publikum, og la ikke skjul på at bandet hadde varmet opp med England- Sveits på hotellrommet.

Hadde dette vært EM i rock, ville aldri lagkaptein Bowie og Co. kommet til noe sluttspill. Men de hadde nok hengt med en stund.

Kveldssola tok Bowie

Koselig er stikkordet for konserten, men David Bowie må være mer enn det. Han er den utilnærmelige og tvetydige. Det mystiske ved mannen uteble, dermed også magien.

Det elegante, ubestemmelige, tvekjønnede og mangefasetterte ved ham ble liksom visket vekk av kveldssola, som gjorde han mer ufarlig og allmenn enn det jeg foretrekker.

Det virket heller ikke som om han anstrengte seg mer enn nødvendig, men han og bandet sto så pass på at vi egentlig ikke har noe å klage over. Det ble en helt grei dag på jobben.

Uten overraskelser

13 000 voksne og dannede bergensere fikk halvannen times konsert, pluss noen låter ekstra, som speilet tverrsnittet av superstjernen.

Bowie under blå himmel i Bergen ble en slags minste felles multiplum av hva han har holdt på med i 40 år.

Han åpnet med «Rebel». Nummer tre var Pixis-låta «Cactus», som har fulgt ham siden «Heathen»-albumet fra 2002. «Sister Midnight», «All The Young Dudes» og «Fashion» ble servert på en anstendig måte.

Bandet er velspilt, men uten overraskelser.

OK stemning

«Fashion», og det han omtalte som sitt bidrag til World Music - «China Girl» og «Water» - skapte helt OK stemning. Sett i lys av hva Bowie har levert av klassikere, er ikke de to siste albumene - «Heathen» og «Reality» - noe vesentlig å samle på.

57 og still going

Derfor var det heller ikke det ferskeste materialet som låt best. I likhet med mange godt voksne artister, er det deres ungdomssynder som både svinger og låter best. I motsetning til forfattere og bildekunstnere har rockere en tendens til å være best i begynnelsen. Når et ungdommelig hovmod bobler sammen med tvilsomme doser av sex og dop, leveres de beste varene.

Men for all del. Hvilken 57-åring ser så bra ut og holder seg så godt som David Bowie - ikke minst når vi vet hvordan han har levd.

Uforskammet frisk og ungdommelig er bare fornavnet.

Paul McCartney, som nylig besøkte Norge, er noen få år eldre, men har fått et gammelmannspreg allerede.

Litt for velpleid

Konserten var akkurat som ansiktet og hele framtoningen hans, litt for velpleid. Slik han framsto i går, har han et og annet å lære av kompisen Iggy Pop, som gyver løs på publikum og gir konserter helt uten sikkerhetsnett.