Bowie i kunst-krig

NEW YORK(Dagbladet): David Bowie har kastet seg inn i kunstkrigen som raser i New York om madonnaer med elefantmøkk og avkuttede dyrekropper i formalin.

Nå vil han vise den engelske kunstutstillingen «Sensation» på sine Internett-sider fra i morgen for å trosse sensurframstøt fra New Yorks borgermester, Rudy Giuliani.

Hvis alt går etter planen åpner The Brook-lyn Museum of Art utstillingen «Sensation: Young British Artists from the Saatchi Collection» i morgen uansett trusler om å bli fratatt den årlige støtten på 56 millioner kroner. I går bestemte også det amerikanske senatet at museet ikke skal få føderale midler hvis utstillingen vises. Borgermester Giulianis folk truer i tillegg med utkastelse fra bygningen, som eies av New York by.

- Utstillingen representerer noe av det beste og noe av det verste, men så absolutt mye av det mest ekstreme i engelsk kunst de siste ti åra, sier David Bowie, som er en av sponsorene bak utstillingen.

Lørdag legger han ut bilder av alle de 141 kunstgjenstandene, inkludert det omdiskuterte madonnabildet, på sin hjemmeside (www.davidbowie. com). Hjemmesida har også Bowies egne kommentarer om utstillingen og kunstkrigen.

Brooklyn Museum har svart med å gå til rettsak mot Giuliani og alle som vil sensurere kunst som museet mener er beskyttet av ytringsfrihetspragrafen i den amerikanske konstitusjonen.

I et land hvor offentlig støtte til all slags kunst er minimal, vil utfallet av denne kunstkrigen være avgjørende for flere museer enn Brooklyn Museum.