Bowie låner ut en Nerdrum

24. september er det duket for tidenes største utstilling av Odd Nerdrums malerier. Innpå 50 av hans mest sentrale bilder stilles ut. David Bowie sa ja til Astrup Fearnley Museets forespørsel om å få låne «Dawn». - Bowie var svært positiv, sier konservator Øystein Ustvedt.

Han har i månedsvis arbeidet med å sette sammen utstillingen, og har sporet opp eierne til flere av Odd Nerdrums mer sentrale verker. De er spredt verden rundt, men mange av bildene befinner seg i USA.

Der henger også rockartisten David Bowies Nerdrum-bilder. Tre malerier, en skisse og et litografi er fordelt mellom hans hjem i Los Angeles og New York. Ett av bildene er «Dawn», som er blant Odd Nerdrums egne favoritter.

Fikk skissen

- «Dawn» er et bilde jeg er godt fornøyd med. Jeg ga Bowie skissen til maleriet også, en gang han var og besøkte meg, fortalte Odd Nerdrum til Dagbladet i vår.

Bildet regnes blant Nerdrums største, i dobbel forstand. Han har ikke spart på kanvasen, og det er snakk om et bilde på nærmere sju kvadratmeter som skal fraktes til Oslo fra New York. Det er dyrt og ikke av det enkleste man gjør. Det er alltid en viss risiko forbundet med slik frakt. Og Bowie må belage seg på en lengre atskillelse fra bildet, som seinere blir med hele utstillingen til Tyskland.

«Spikra»

De 50 bildene som skal vises i Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst fra 24. September, er malt i løpet av de siste 20 åra. Fra «Mordet på Andreas Bader», som vakte enorm oppsikt på Høstutstillingen i 1978, til bilder som i skrivende stund ikke er fullført.

- Utstillingen er så godt som spikret nå. Vi er glade for å kunne presentere mange av hovedverkene. De blir bra representert. Av lista vi satte opp før vi tok fatt på oppgaven med å finne bildene, er det bare tre bilder vi ikke har fått tak i. Vi skulle gjerne hatt dem også, men går det ikke så går det ikke, sier konservator Ustvedt, som er ansvarlig for utstillingen.

Kommer kanskje

Han hadde ikke regnet med at «Dawn» skulle være innen rekkevidde, men rockmilliardæren David Bowie var langt mer vennlig innstilt enn noen hadde håpet.

- Bowies positive innstilling gjør at vi får med bilder som løfter hele utstillingen, mener Ustvedt.

Han er lidenskapelig opptatt av Nerdrums kunst og interessert i at utstillingen skal bli så omfattende som mulig. Det vil ikke overraske noen om Bowie tar turen til Oslo for å få med seg historiens største Nerdrum-utstilling.

- Vi vet ikke om David Bowie ønsker å være her under åpningen av utstillingen. Men forhåndsinteressen fra USA er voksende. Nerdrum er veldig stor i Statene, fastslår konservator Øystein Ustvedt.