Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Brå brems for Siv Jensen

Frp's politiske himmelfart bremser opp. På det politiske barometeret for februar går partiet tilbake til 14.2 prosent. Også Senterpartiet synker. Men den politiske spenningen stiger.

BRÅ BREMS: Etter voldsomme byks på meningsmålingene, strammer velgerne inn sin støtte til Siv Jensen og Frp.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BRÅ BREMS: Etter voldsomme byks på meningsmålingene, strammer velgerne inn sin støtte til Siv Jensen og Frp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Etter nokså dramatiske svingninger i den politiske opinionen, ser det nå ut til at oppslutningen om partiene stabiliserer seg. Det politiske barometeret for februar, som Ipsos har utarbeidet for Dagbladet, bekrefter et slikt hovedinntrykk. Fremskrittspartiets voldsomme framgang har stoppet opp. Senterpartiets himmelferd har fått en nedadgående kurve. SV (7.1) går fram, mens Rødt for første gang på lenge er under sperregrensen (3.5). Ellers er det mindre endringer som bekrefter inntrykket av en mer stabil politisk situasjon. Var det stortingsvalg i morgen, ville Stortinget hatt et rødgrønt flertall.

Månedens tall viser at Frp’s kraftige vekst har stanset opp. Partiet går tilbake 1.6 prosentpoeng til 14.2 prosent. Dette harmonerer godt med gjennomsnittet av andre målinger i februar (14.8 ifølge Poll of Polls). Nivået er uansett en bekreftelse på at Siv Jensen kom til sine egne da hun vendte ryggen til Erna Solberg. I juli i fjor var Frp helt nede på 8-tallet i meningsmålingene. Nå smiler velgerne, men herfra må Siv Jensen jobbe hardt for å holde på dem.

Senterpartiet holder stand som landets tredje største parti, men med stadig mindre margin til Frp. Sp har i et par år vært en rakett med retning for stjernene, men er nå på vei til en lavere bane. Denne måneden får Sp 14.8 prosent som er et minus på 1.5 prosentpoeng. Dette samsvarer godt med nivået på andre målinger, og er langt mer moderat enn for noen måneder siden. Da snuste Trygve Slagsvold Vedum på 20-tallet og en posisjon nesten på høyde med Høyre og Ap.

Det går trått for regjeringspartiene. Høyre har en svak nedgang til 18.8 prosent som bekrefter at partiet strever med å reise seg. Venstre (3.5) og KrF (3.6) er begge under sperregrensen, skjønt tallene gir rom for drømmen om noen flere tideler. Indre drømmer flytter ingen velgere, og den borgerlige blokken må finne en felles politisk formel om de skal stanse Støre, Slagsvold Vedum og Lysbakken. Målt i politisk tid er det ikke lenge til stortingsvalget neste år.

Erna Solbergs regjering kom til et bord dekket med arvesølv. Nå går oljealderen mot slutten og vi står foran krevende omstillinger i det grønne skiftet. Det kommer til å øke de politiske spenningene og stille nye krav til besluttsomhet. Partienes valg, og valget av partier, får derfor økt betydning.

Hele Norges coronakart