Bra debatt i «Holmgang»

Når debattprogrammene på tv har skikkelige og viktige temaer å by på, samt deltakere som er reelt uenige, blir de virkelig gode.

Vi så det mandag, da Stoltenberg og Bondevik røk i tottene på hverandre om gasskraftverk og regjeringsmakt i «Sentrum» på TV2 og «Redaksjon 21» på NRK1. Og vi så det i «Holmgang» på TV2 i går, hvor Oddvar Stenstrøm ledet en grundig og engasjerende debatt om de høye norske mat-vareprisene.

Over grensa

Temaet om den utrolige prisforskjellen på norske og svenske matvarer ble aktuelt med en rapport i forrige uke. Det ble så vidt tv-diskutert hos Knut Olsen i «Redaksjon 21» sist torsdag. Emnet var på ingen måte uttømt da Oddvar Stenstrøm grep fatt i det i går. Fakta er altså at du betaler halvparten for maten når du kjøper den i Sverige. Nettopp det er det stadig flere nordmenn som gjør. En tredjedel av norske husstander handler mat i Sverige. I grensefylket Østfold fyller sju av ti forbrukere jevnlig opp handlekurven hos söta bror.

Hvorfor er det sånne prisforskjeller? spurte Stenstrøm og gikk systematisk til verks i studio. Søkelyset ble rettet mot alle ledd i prosessen, fra «jord til bord», som landbruksminister Gjønnes kalte det. Skurkene? De er tydelige i alle ledd, de også. Poenget er at det er du og jeg som konsumenter som må betale så det svir for en landbrukspolitikk som har overlevd seg selv. «Vi må ha et folkelig opprør,» som mangemillionær Carsten O. Five sa. Det er for så vidt i gang. Ikke i form av barrikadestorming, men i form av handlevogner i stille og hyppig skytteltrafikk.

Lav lønn?

«Holmgang» var informativt og hadde temperatur. Det satte nok ordskiftene i gang foran tv-apparatene. Snodig var det også å høre påstanden om at norske bønder har dårligst betalt i Europa. Kanskje en idé å stemme ja til EU neste gang?

I «Schrödingers katt» på NRK1 sto programleder Gry Beate Molvær i tigerjakke og kikket inn i framtida.

Hun tok for seg sentrale forskningstemaer framover: genteknologi, rom-teknologi og klimaendringer. Hvert tema kunne for så vidt fortjent et eget program, for dette er spennende og viktig stoff. Ikke minst krever det bred popularisering for å gjøre det tilgjengelig og forståelig for mange. Programmet i går var godt. Seertallene viser at velanrettet forskningsstoff også i tida framover vil finne sine seere.

hans.rossiné@dagbladet.no