- Bra for nynorsken at Grytten slutter i Samlaget

Flere mener det nynorske skriftspråket vil komme styrket ut av at Frode Grytten nå bytter forlag.

- ET TAP: Forfatter Olaug Nilssen mener det er et tap for både henne og Samlaget at Frode Grytten bytter forlaget, men tror det nynorske skriftspråket kan komme til å tjene på det. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
- ET TAP: Forfatter Olaug Nilssen mener det er et tap for både henne og Samlaget at Frode Grytten bytter forlaget, men tror det nynorske skriftspråket kan komme til å tjene på det. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/DagbladetVis mer

- Det er positivt for det nynorske skriftspråket at Grytten nå skifter forlag. Flere kan dermed bygge ekspertise på nynorsk. Selv har jeg opplevd at et annet forlag har trykket baksideteksten min på bokmål, og det sier noe om andres holdning til mitt språk, sier Olaug Nilssen til Dagbladet.

I går skrev Aftenposten at Frode Grytten slutter i nynorskforlaget Samlaget. En spørreundersøkelse viser at det er misnøye også blant flere av Samlagets øvrige forfattere.

Nilssen presiserer at hun selv er fornøyd med forlaget, og at det er et tap for både Samlaget og hans forfatterkolleger i forlaget at han slutter.

Likevel mener hun altså at noe positivt kan komme ut av situasjonen.

Grytten er enig Frode Grytten vil ikke si noe mer om hvorfor han har sluttet i Samlaget, men støtter Nilssens analyse.

- Jeg tror Olaug har rett i dette. Det er bra at flere nynorskforfattere blir spredd utover. Om alle blir på Samlaget blir det bare en klubb, og det kan vi ikke ha.

- Var dette en del av din vurdering da du slutta?

- Nei, det er det ikke.

Ikke redd - Er redd for manglende kompetanse i forlaget du drar til?

- Nei, jeg kommer ikke til å fire på kravene. Nynorsken må være på plass på samme måte som nå, sier Grytten, som ikke vil avsløre hvilket forlag han er på vei til.

Ottar Grepstad er forfatter på Samlaget og direktør for Nynorsk kultursentrum. Han mener det er positivt for det nynorske skriftspråket at nynorske forfattere sprer seg på flere forlag.

- Samlaget har ikke vondt av litt større konkurranse. Fire av ti bøker på nynorsk kommer ut på Samlaget, og det er et ønske om at flere forlag gir ut bøker på nynorsk, sier Grepstad, som presiserer ar han snakker uavhengig av at Grytten nå har bytta forlag.