DEBATT

Bra fra Listhaug

Legalisering av narkotika gir økt bruk og flere skader.

FOLKEHELSEMINISTER: Sylvi Listhaug ble i mai 2019 utnevnt til eldre- og folkehelseminister. Foto: Lars Eivind Bones
FOLKEHELSEMINISTER: Sylvi Listhaug ble i mai 2019 utnevnt til eldre- og folkehelseminister. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Folkehelseminister Sylvi Listhaug får kritikk for at hun ikke vil legalisere cannabis. Vi er derimot glad for at hun er på linje med statsminister Erna Solberg og Bent Høie i denne saken.

Vi mener det er viktig at Regjeringen så tydelig markerer at den planlagte rusreformen ikke innebærer noen legalisering av cannabis.

Rusorganisasjonene som vil legalisere, sier at forbudet vi har nå er gammeldags, moralistisk og hindrer den enkelte i å ta selvstendige valg. At legalisering vil resultere i mindre bruk blant unge, færre skader og overdosedødsfall, og at det svarte markedet vil forsvinne, er også argumenter som fremføres.

Det er dessverre ikke så enkelt. I USA har flere delstater legalisert cannabis. Erfaringene så langt er at bruken i befolkningen har gått opp, og at det har blitt flere dagligbrukere.

I tidlige legaliseringsstater som Oregon, Colorado og Washington DC oppgir rundt en av tre i alderen 18 – 25 år at de bruker cannabis regelmessig, til tross for at aldersgrensen er 21 år. Brukstallene i alle aldersgrupper før legalisering var også vesentlig høyere enn vi har i Norge, blant annet som resultat av en liberal praksis med medisinsk marihuana. Antallet cannabisrelaterte dødsfall i trafikken har økt, de fleste av disse har brukt cannabis nylig. Tall fra Colorado viser at antallet cannabisrelaterte besøk på legevakt og akuttmottak har økt betydelig, det samme gjelder for antall barn som har blitt forgiftet av cannabis.

Canada legaliserte cannabis for ett år siden. Også der viser tidlige data at bruken har gått opp. Blant unge i alderen 15 til 24 år oppgir én av fire at de har brukt cannabis den siste tre månedene. I første kvartal av 2019 var det 646 000 kanadiere som prøvde cannabis for første gang. Det er nesten dobbelt så mange som i første kvartal i året før legaliseringen.

Legaliseringen har resultert i at prisen på cannabis har gått ned, og innholdet av det rusgivende stoffet THC har økt. Mens THC-innholdet på 90-tallet var rundt 5 prosent, tilbys det nå konsentrater som inneholder over 90 prosent THC. De langsiktige effektene av sterkere produkter er ennå uklar, men mye tyder på økt avhengighet og mer psykiske symptomer.

Ett av hovedmålene med legaliseringen var å fjerne det svarte markedet, men legaliseringsstatene sliter fortsatt med omfattende ulovlig dyrking og salg. Politiet sier de bruker mer tid på cannabissaker nå enn de gjorde før og forteller at de ikke har kapasitet til å følge opp alle lovbruddene. I California og Canada anslår man at 80 prosent av markedet fortsatt er illegalt. Colorado har tusenvis av ulovlige cannabisfarmer som produserer til markeder i andre delstater. I Oregon fant delstatsrevisjonen at reguleringssystemet ikke oppfylte grunnleggende krav til kontroll.

Noe av dette skyldes ganske sikkert omstillingsvansker, men det er også en motsetning mellom målet om å fjerne det svarte markedet og ønsket om å beskytte befolkningens helse. Aldersgrenser, salgsbegrensninger, lisensordninger, styrkegrenser, produktrestriksjoner, miljøkrav, sikkerhetstiltak, avgifter, testing og kvalitetskontroll bidrar til å drive opp prisen på lovlig cannabis og skaper handlingsrom for det ulovlige markedet.

Kvalitetskontrollene i det lovlige markedet er også utilstrekkelige. Reglene for testing varierer fra delstat til delstat, og laboratoriene er ikke offentlig godkjent. THC-innholdet i testede produkter varierer systematisk mellom laboratoriene. Det er også påvist en rekke skadelige stoffer i cannabisprodukter på markedet. Man vet ikke engang sikkert hvilke stoffer som kan være skadelige eller hvor eventuelle grenseverdier skal gå.

Den ferske e-sigarett-krisen i USA illustrerer noe av problemet. Mer enn 1600 mennesker er rammet av alvorlig lungesykdom, og et 30-talls personer har dødd. Tilfellene er i hovedsak knyttet til damping av THC/cannabis, men forskerne har hittil ikke klart å identifisere hvilke stoffer som er skyld i sykdommen. Det finnes heller ingen pålitelige tester for å måle cannabispåvirkning i trafikken. Med så stor usikkerhet blir det vanskelig å følge og håndheve regelverket.

Det er for tidlig å konkludere med den langsiktige effekten av cannabislegaliseringen i USA, men resultatene så langt er ikke spesielt positive. Det svarte markedet består. Industrien har stanset forslag om å innføre begrensninger på THC-innhold eller forby produkter som appellerer til barn. Forbruket i befolkningen øker, og det blir flere dagligbrukere.

Cannabismarkedet har raskt blitt kommersialisert, og store aktører i alkohol- og tobakksindustrien har investert i det nye markedet. Disse investorene er avhengige av et voksende marked både nasjonalt og internasjonalt for profitt.

Sylvi Listhaug er kjent for å være tydelig i sine utsagn. Det er ikke alt vi er enig med henne og Fremskrittspartiet i, som alkoholpolitikken. Hennes tydelige nei til legalisering, er vi derimot hundre prosent enig i.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer