Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bra konsert, Sondre!

CANNES (Dagbladet): Kronprins Haakon (28) er Musikk-Norges gode hjelper. Seint i går kveld roste han Sondre Lerche (19) for hans konsert i Cannes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ser at du har vært mye ute og spilt, sa Haakon til Sondre. «Rockeprinsen» og 1,7 millioner kroner i statlig støtte sørger for tidenes norske sjarmoffensiv under Midem-messen i Cannes.

I går kveld rocket Briskeby, Sondre Lerche og BigBang i gang musikkverdenens største bransjemesse med kronprinsen som ivrig tilhører. Sammen med ambassadør Rolf Trolle Andersen hørte han nesten hele konserten med undergrunnsbandet Cato Salsa Experience. Bak scenen var kronprinsen den første som roste Musikk-Norges kronprins, Sondre Lerche, for hans konsert.

Treigt publikum

- Takk for en fin konsert. Jeg likte den veldig godt. Det er lett å se at du har vært mye ut og spilt, sa Haakon.

- Takk for det. Men vi fikk kjeft av arrangørene fordi vi spilt sju minutter for langt. Dessuten var publikum litt treigt, svarte Sondre.

Framtida

I en tale i Palais des Festivals tidligere på dagen snakket kronprinsen varmt om en musikkscene han har fulgt gjennom mange år.

- Dette er spennende tider for den norske musikkscenen. Både innenfor rock, rapp, jazz og elektronisk musikk skjer det mye. Scenen er preget av bredde og fornyelse. Noen hevder til og med at norsk musikk er framtida, sa kronprinsen, før han overlot podiet til den norske musikereliten.

Kronprinsen har gledelig nok tatt på seg oppgaven som ambassadør for norsk musikk i utlandet. Siden han var 15, har han vært musikkelsker. Før han møtte sin tilkommende, var han en av de mest trofaste konsertgjengerne på Oslos klubbscener. Men for første gang opptrer nå Norges kommende konge som en aktør i musikkmiljøet.

Kronprinsen har satt av to hele dager for å være frontfigur for den norske storsatsingen «Norway Now» under Midem, der 12000 musikkbransjefolk fra hele verden møtes for å oppdage nytt talent og stake ut framtida. Stadig flere internasjonale aktører påpeker at norsk musikk er framtida, slik kronprinsen selv påpekte.

Hjerte av kulhet

De siste to ukene har man ikke kunnet åpne et musikkblad uten at den nye vibrerende musikkscenen i Norge nevnes. New Musical Express trekker fram Norges nye status som «Europas hjerte av kulhet» . NME mener at den norske musikkbølgen anno 2002 har den samme innovative kraften som Frankrike hadde på slutten av 90-tallet. De trekker fram Röyksopp, Oslo-bandet Span og bergenstrubaduren Magnet som framtidas navn. Den norske Midem-offensiven omtales i bransjebibelen Billboard, mens hardrockpressens tungvekter, engelske Kerrang! trekker fram black metal-bandet Satyricon som et av 2002s ti heteste band. Noe mer lavmælte Kings Of Convenience nevnes i lederen av siste Q.

På bølgen

- Det har vært en eksplosjon av norsk musikk de siste to åra, forteller Lise Karlsnes når Briskeby blir intervjuet av MTV Nordic.

- Briskeby er en del av denne bølgen. Hele scenen er preget av selvtillit og tro på det man holder på med. Vi er lei janteloven, og vi orker ikke lenger å leve i skyggen av den svenske musikkeksporten, sier Lise, kledd i hvit kunstpels og rød designerkjole. Når de skal selge seg selv i utlandet, er nettopp selvtilliten Briskebys styrke.

- Vi er bra fordi vi er ambisiøse, har gode sanger og stor selvtillit, sier Lise til MTV-programleder Bo Thorp.

- Og fordi vi har ei pen berte som vokalist, kompletterer låtskriver Bjørn «Bulle» Bergene med et flir.

Pyntedamer

Handels- og næringsdepartementet, Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet har spyttet 1,7 millioner kroner inn i Midem-offensiven.

Music Export Norway, bransjeorganet som står bak «Norway Now», har et Midem-budsjett på totalt fire millioner kroner. For det har de fått «Norway Now»-logoen over hele Cannes, blant annet på 12000 delegatvesker.

I går kveld svinset et titall modellpene pyntedamer rundt i festivalpalasset med «Ja, vi elsker»-røde strømper og ekte 17. mai-sløyfer på draktene sine. Sløyfene var neppe så malplasserte som man skulle tro. For inne på podiet på Blue Lounge satt Bugge Wesseltoft og sa noe man aldri tidligere har hørt en musiker si høyt:

- Jeg er stolt av å være norsk.

<B>NEI TIL JANTELOVEN: - Vi er lei janteloven. Vi kan si at vi er bra, sa Briskeby da de ble intervjuet av MTV i går.
<B>KRONPRINSEN OG POPPRINSEN: - Jeg ser at du har spilt mye. Veldig bra konsert, sa kronprins Haakon til Sondre Lerche rett etter at kometartisten fra Bergen gikk av scenen i Cannes i går kveld. Kronprinsen er norsk musikkambassadør i Cannes, der den norske musikkbransjen har storoffensiv med slagordet Norway Now.
Hele Norges coronakart