Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener:

Bra med krav til sykepleierstudentene

Årets tall viser at det har blitt flere kvalifiserte søkere siden i fjor.

GLEDELIG: I fjor gikk søkertallet til sykepleierutdanningen ned, antagelig på grunn av de skjerpede karakterkravene. Men i år har søkertallene økt igjen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
GLEDELIG: I fjor gikk søkertallet til sykepleierutdanningen ned, antagelig på grunn av de skjerpede karakterkravene. Men i år har søkertallene økt igjen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Før helgen la Samordna opptak frem tallene for søkningen til høyere utdanning for studieåret 2020/2021. En interessant og gledelig nyhet var at søkningen til sykepleierstudiet hadde gått opp, og at det i år var langt flere kvalifiserte søkere enn året før. Denne oppgangen kommer etter et år med markant nedgang: Fra 2018 til 2019 sank antallet førstevalgssøkere til sykepleierstudiet med nesten tyve prosent. Dette hadde etter alt å dømme sammenheng med at det ble innført skjerpede karakterkrav samme år, og at søkere fra og med opptaket i 2019 måtte ha gjennomsnittskarakterer på 3 eller bedre i norsk og matematikk.

Samfunnet trenger flere sykepleiere og flere lærere, og det pågår en kontinuerlig debatt om hvor høy terskelen skal være for å komme inn på disse studiene. Frykten for at vi skal gå glipp av dedikerte og ivrige arbeidstagere som mangler litt på vitnemålet fra videregående blir satt opp mot behovet for kvalifiserte studenter som har forutsetninger for å mestre både studiet og et krevende arbeidsliv.

Hva angår sykepleierstudiet har det i mange år vært et problem at store deler av studentkullene faller fra underveis, fordi de stryker til sine deleksamener. I desember 2018 strøk nesten 22 prosent av sykepleierstudentene til deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Det har vært år der over halvparten av studentene har strøket i den essensielle eksamenen i medikamentregning.

Det er uheldig, ikke minst for studentene selv, at de investerer tid, penger og drømmer i et studieløp, for så å oppleve at de ikke kommer seg gjennom. Det er derfor ikke vanskelig å forstå at karakterkravene ble innført. Men etter fjorårets opptak kunne det se ut som om prisen for det nye regelverket var færre søkere, og at unge potensielle sykepleierstudenter hadde latt seg avskrekke av karakterkravet. Den siste utviklingen kan derimot tyde på at det er flere som har innrettet seg etter det nye systemet, da antallet kvalifiserte søkere har gått opp med 21,6 prosent.

Det er også langt flere kvalifiserte søkere på sykepleierstudiet enn det er studieplasser. En god del av disse søkerne har nok andre førstevalg, og mange vil få tilbud om plass på andre studier. Tallene sender likevel et tydelig signal om at det er fullt mulig å utdanne flere sykepleiere i dette landet, og at det er folk som står i kø som har forutsetningene på plass for å mestre det som måtte møte dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!