VIL REDDE BYBANEN: I Bergen vurdererVenstre å samarbeide med Rødt etter valget for å sikre utbyggingen av Bybanen til Åsane. Foto: Marianne Løvland / Scanpix
VIL REDDE BYBANEN: I Bergen vurdererVenstre å samarbeide med Rødt etter valget for å sikre utbyggingen av Bybanen til Åsane. Foto: Marianne Løvland / Scanpix Vis mer

LEDER

Dagbladet mener:

Bra med politikere som bryter med blokkene for å finne løsninger

De nye, lokale konstellasjonene vitner om politikere som setter konsekvensene av politikken over de nasjonale strategiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Stadig tar partiene sats for å prøve å hoppe over det politiske stakittet som skiller rødgrønn og blåblå side i norsk politikk. Det er i ferd med å skje i Bergen, der situasjonen er fastlåst før høstens valg: Venstre har nå signalisert at de er åpne for å samarbeide med Rødt etter valget. Målet er å redde den omstridte utbyggingen av bybanen mot Åsane, som er planlagt å gå over Bryggen.

Fra Rødt, som er mest opptatt av å holde Høyre ute av maktens kontorer, kommer lignende, velvillige lyder. Høyre maner til omkamp om avgjørelsen, og nå mobiliserer de som støtter traseen tilbake. KrF, som også støtter traseen, er villige til å samarbeide med SV, men setter grensen ved Rødt.

Hva nå resultatet enn blir, er det godt å se at politikere bryter med de nasjonale blokkene for å finne lokale løsninger. Det er et tegn på at de setter konsekvensene av politikken for nærmiljøet høyere enn hensynet til ideologisk renhet, og lojaliteten til velgerne over hensynet til noen nasjonal strategi. Det er også tenkelig til at en slik pragmatisme kan bidra til å gjøre politikken mindre polarisert, også på riksplan.

For velgerne som er vitne til at to partier beskriver hverandres politikk som farlig, kan det dempe gemyttene å se at det også er mulig for de to å samarbeide på en annen og mindre arena.

Det betyr naturligvis ikke at alle hestehandler er verd å gjennomføre. Hvis alt er til salgs og ingen samarbeidspartnere uaktuelle, kan det bli vanskelig for velgerne å vite hva de egentlig stemmer på, og hva som er den overordnede retningen. Men til syvende og sist er det positivt at norske lokalpolitikere passer på å holde handlingsrommet stort, og kan gå i flere retninger for å gjennomføre det de har sagt de skal gjennomføre.

Ingen vet hva som vil skje i Bergen etter valget. Også i Stavanger er høsten blitt høyst uforutsigbar, etter at FrP satte klare betingelser for å samarbeide med Høyre og også KrF har ymtet om at de vil kunne samarbeide til venstre.

Men de enkelte partienes vurderinger vitner om en sunn politisk tilnærming: Sett opp en prioritert liste over hva du vil oppnå, og gjør alt du kan for at de øverste prioriteringene blir omsatt til praktisk politikk. Så lenge de ikke selger sjelen sin, er det positivt med lokalpolitiske pragmatikere som er gode til å kjøpslå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer