Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Braaaph! Oppgulp

Arne Næss som homo ludens, eller «ualminnelige alminnelige mann»!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor må tegneserier på død og liv være så artige?

Det er liksom slik at det å fortelle/tegne en biografi over en velkjent og dypt respektert filosof og fjellklatrer må flires igjennom! Og unngår vesentlige sider ved mannen.

En slags «snillisme» overfor en av våre viktigste akademikere. Slik serieskaperne framstiller Arne Næss er hans hovedpåstand et skikkelig rap. Eller Braaaph! som det seg heter i denne boka.

Kanskje er dette artig, kanskje er dette dumt. I seriesammenheng minner boka om Arne Næss mest om oppgulp (som årets julehefte) av Jens von Bustenskjold. Mens denne anmelder heller ville sett boka om Arne Næss mer som Feite Freddy og vennene hans - særlig i «The Idiots Abroad» - for der ville fjellklatreren nådd nye høyder.

Men han gjør nok ikke det her. Også fordi serieskaperne har fullstendig uteglemt historien om Næss og Bjørneboe i NATO på Kolsås. For dette har gitt større forståelse for filosofens filosofi m.h.t. livet og anarkismen generelt. Hvordan glemme slikt?

Men er det slik Arne Næss vil presentere seg utenfor akademia, får det bli hans sak. Serieskaperne har ikke klart å følge hans lissomuskyld på alvor. Ergo dårlig biografi, dårlig oppfølging.

Hele Norges coronakart