Brænne sprudler videre

Et definitivt talent i norsk barnebokverden er Trond Brænne, kanskje mest kjent for publikum fra Barne-TV med May-Britt Andersen. Med sin tredje barnebok på Cappelen, «Vidundermiks- turen», befester han posisjonen som språkkunstner og forteller av rang.

Brænnes verden har sin egen orden. Gutter i nære vennskapsforhold som har naturfilosofi som fellesanliggende, tilbaketrukne mødre, middelaldrende menn i kamppositur. Og så sære hunder da.

«Vidundermiksturen» er resultatet av to kjernevenners eksperiment med 70-tallsklassikeren «Den lille kjemiker». Med den vil guttene lage fred i den store verden. Når gutta tester ut gugga, er det ikke småtteri som står på spill:

«Dette er en liten slurk for mennesket, men en stor slurk for menneskeheten...» Den kjemiske nyvinningen blir testet ut i et sosialt eksperiment i den lille verden. Kan den stadig mer tilskrudde konflikten mellom pappa og fet nabomann løses på fredelig vis ved hjelp av litt tilsetning i drinkene?

En magisk mikstur er et velprøvd grep i flere av Roald Dahls klassikere. Men der Dahl trekkes mot det groteske, finner Brænne det mer spennende å plassere magien innenfor en hverdagslig villa-realisme. Her utleveres voksenlivet til 12-åringenes vedvarende oppmerksomhet. På denne plattformen har Brænne skapt en stram og fornøyelig komposisjon, litt mindre melankolsk enn tidligere, men fortsatt med drømmen om at voksne kan forandre seg og gjøre livet litt festligere for seg selv og sine barn.