Brage-bråk

Det høres paradoksalt ut å skulle bruke litteratur som TV-underholdning. Likevel blir det gjort forsøk, hvert år i desember, når Brageprisen deles ut i direkte sending på NRK1. Og hvert år er det like mange stemmer som hever seg et par hakk over et behagelig støynivå for å si hva de mener om både nominasjonene, prisvinnerne og TV-showets mangel på tyngde. Nå er moroa i gang igjen, og vi i avisene kommenterer. Nesten som på kommando.

  • - Jeg har ikke tenkt på Brageprisen på flere år. Den har ingen betydning for oss, uttalte Geir Berdahl i Oktober forlag i fjor. I år er Hanne Ørstavik nominert med romanen «Like sant som jeg er virkelig». Forlag? Oktober. Nå kan det kanskje føles urettferdig å bli møtt med utsagn fra i fjor, men dette trekkes ikke fram med onde hensikter. Snarere bare med et lite håp om at det også kribler litt av glede i magen til forlagssjef Berdahl.
  • De fleste ønsker og liker å forholde seg til litteraturen på en seriøs måte. Seriøs og kritisk. Brageprisen er en kommersiell affære. Den er litteraturens svar på Amanda-prisen. Mye stas og mye moro. Ekte show. Litt mindre seriøst og kritisk. Gjør det noe? Brageprisens formål er «å fremme litterær kvalitet og øke interessen for bøker» ifølge statuttene.
  • Vurderinger av litterær kvalitet har til dags dato ikke vært preget av verken enstemmige kriterier eller konklusjoner. Det er kanskje like vanskelig å komme fram til en god strategi for å fremme litterær kvalitet. Enklere er det nok å oppfylle den andre delen av formålet, «øke interessen for bøker». Og i da er det kanskje ikke så galt med et TV-show. Tenk på alle seerne, alle avisskriveriene og den gode reklamen for bøkene. Påvirkes vi av reklamen? Ja. Flere vil oppdage bøkene, noen vil til og med lese dem. Altså: Interessen for bøkene økes.
  • Uansett hva som oppnås, er det ingen som hittil har tatt skade av Brageprisen, og ingen kommer til å ta skade i framtida heller. Det hele dreier seg vel i bunn og grunn om å kunne gjøre litt stas på noen forfattere og bøkene de har skrevet. La oss gjøre det uten å klage over at Brageprisen mangler tyngde. La oss ta fram glitteret, fjonge oss opp, sette oss ned foran TV-en og sprette champagnen når Brageprisen utdeles på direkten søndag 5. desember.