Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brage midt i Sportsrevyen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens vi venter spent på om nobelkroningen av Dario Fo i Stockholm neste uke blir en ekte buffo -happening, går det mot Bragepris-utdeling på det hjemlige parnass.

Søndag, direkte på NRK1 midt i vanlig sportsrevytid, får vi vite om Hans Herbjørnsrud, Liv Køltzow eller Sissel Lie blir årets skjønnlitterære Brage. På et tidspunkt vanligvis forbeholdt volleyballresultater, blir det også kjent hvem blant Trond Brænne, Rønnaug Kleiva/Inger Lise Belsvik og Harald Rosenløw Eeg som tar Barne- og ungdomsbok-Brage'n; om Nils Johan Ringdal, Liv Bliksrud eller Anne Wichstrøm får Faglitteratur-prisen og hvem som vinner Åpen klasse (billedbøker for barn i år), Liv Marie Austrem/Akin Düzakin, Tor Åge Bringsværd/Akin Düzakin eller Lars Elling. Og selvsagt hvem som blir årets Heders-Brage.

  • For novellisten Hans Herbjørnsrud har årets samling, «Blinddøra», ikke bare ført til Brage-nominasjon. Sammen med sin med-gyldendøl, poeten Bjørn Aamodt («Anchorage»), er han også innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, sammen med elleve kolleger fra Danmark, Sverige, Finland, Island, Grønland, Sameland og Færøyene. Bare nordmenn med spesiell interesse for nabolandslitteratur vil nikke gjenkjennende til de elleves navn, men så kan vel det samme sies i hvert av de sju språkområdene: Vi er oss selv nærmest, også litterært. Husker du forresten hvem som fikk Nordisk Råds litteraturpris i fjor? Øystein Lønn fikk den for to år siden, og hvis Herbjørnsrud eller Aamodt kåres 27. januar, blir det en mønster-repetisjon fra 87- 89, da Herbjørg Wassmo og Dag Solstad vant med bare én pris imellom. For øvrig vant Dorrit Willumsen i fjor, og tidligere norske vinnere er Tarjei Vesaas (64), Johan Borgen (67) og Kjartan Fløgstad (78).
  • Har litterære priser betydning for annet enn vinnernes bankkonto og selvfølelse, eventuelt i omvendt rekkefølge? Fører for eksempel priser vinnernes forfatterskap ut til et stort publikum? Køene for å kjøpe Wislawa Szymborskas diktsamlinger var ikke veldig lange etter fjorårets nobeljippo, og mønsteret er at prisvinnere sjelden er bestselgere, verken før eller etter sine 15 minutters berømmelse. Herbjørg Wassmo var bestselger både før og etter at hun ble hedret, så heller ikke i hennes tilfelle synes prisen å ha spilt noen stor rolle for salget.
  • Men å bli priset er utvilsomt hyggelig for dem det gjelder. For oss andre kan det være artig med et alternativ til volleyballresultatene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!