Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bragefest til kvinnenes pris

Ingen tegn til sensasjon eller skandale under årets arrangement.

VERDIG VINNER: Elisabeth Aasen (81) har vært forfatter og oversetter i en årrekke. Hun er fremdeles en aktiv skribent og foredragsholder. - Tusen takk, sa en beveget hedersprismottaker fra talerstolen - og takket bl.a. kronprinsesse Mette Marit som overrakte henne prisen. Foto: Anders Grønneberg
VERDIG VINNER: Elisabeth Aasen (81) har vært forfatter og oversetter i en årrekke. Hun er fremdeles en aktiv skribent og foredragsholder. - Tusen takk, sa en beveget hedersprismottaker fra talerstolen - og takket bl.a. kronprinsesse Mette Marit som overrakte henne prisen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én mann og fem kvinner kan smykke seg med å ha fått Brageprisen for 2016. Å klage over denne overvekten av kvinnelige forfattere, ville være høyst politisk ukorrekt, så det skal vi ikke gjøre. Men det er verdt å registrere. Dette er det tydeligste signalet fra årets juryer i forbindelse med valg som verken kan karakteriseres som sensasjonelle eller overraskende. Hadde det frisket opp om juryene hadde vært litt mer sprelske, ja kanskje til og med tatt sjansen på å utløse en skandale? Hvordan skulle de i så fall klart dét?

STOLT: Tydelig stolt og glad: Åsne Seierstad fikk Bragepris for «To søstre». 
STOLT: Tydelig stolt og glad: Åsne Seierstad fikk Bragepris for «To søstre».  Vis mer

Vi kan i hvert fall fastslå at årets priser ikke er i nærheten av å kommentere høstens heteste, litterære debattema, som dreier seg om den såkalte «virkelighetslitteraturen». Det er kanskje like greit, ettersom den debatten er bygd på noen merkelige premisser stilt av kulturredaksjonen i landets største avis. Fortsatt er begrepet «virkelighetslitteratur» særdeles diffust, så det gjør virkelig ikke noe om Brageprisen tar en pause fra den debatten.

Årets fagbokpris går ikke uventet til Åsne Seierstad for boka «To søstre». denne fortellingen om islamisering går tett innpå virkelige hendelser. Man kan kanskje overraskes over at Seierstad ikke har fått denne prisen tidligere, men det har hun altså ikke. Tildelingen må kunne leses som en anerkjennelse av hennes dels kontroversielle, nyjournalistiske tilnærming til sine temaer.

GLADE KVINNER: Brageprisen sakprosa for barn og unge gikk til  Gudny Ingebjørg Hagen (til høyre) og Malgorzata Piotrowska (ill.) for boka «Fest og feiring». 
GLADE KVINNER: Brageprisen sakprosa for barn og unge gikk til  Gudny Ingebjørg Hagen (til høyre) og Malgorzata Piotrowska (ill.) for boka «Fest og feiring».  Vis mer

Den skjønnlitterære prisen går til Monica Isakstuen for romanen «Vær snill med dyrene», en bok som i likhet med mange andre norske samtidsromaner tematiserer krisen i kjernefamilien og livet etter en skilsmisse. Isakstuen debuterte i 2008 og har to romaner og to diktsamlinger bak seg. En av hennes sterkeste utfordrere må ha vært lyrikeren Nils Christian Moe-Repstad med det monumentale hovedverket «Wunderkammer (27 kataloger)». Etter juryens innstilling å dømme, hørtes han ut som en vinner når man kaller denne poesien «dikt som skinner, skremmer, tiltrekker og åpner opp. En fabelaktig og krevende utgivelse

«Ungdomsskolen» er en tegneserieroman av Anders Kvammen med fokus på den vanskelige tenåringstida. Hovedpersonen må takle både mobbing og tragedie, men den nære familien byr på både trygghet og varme. At Brageprisen for tredje gang går til en tegneserie, betyr at sjangeren er tatt inn i varmen. Gudny Ingebjørg Hagen og Malgorzata Piotrowska får prisen i årets åpne klasse, faglitteratur for ungdom. Verket «Fest og feiring» handler om verdensreligionene, et tema som glir godt inn i samtida.

SKILSMISSEBOK: «Vær snill med dyrene» er ikke en dyrebok, men handler om skilsmisse og barnefordeling. Brageprisvinneren er Monica Isakstuen. 
SKILSMISSEBOK: «Vær snill med dyrene» er ikke en dyrebok, men handler om skilsmisse og barnefordeling. Brageprisvinneren er Monica Isakstuen.  Vis mer

Valget av lektor og forfatter Elisabeth Aasen til årets hederspris er blant annet begrunnet med hennes formidling av historiske skikkelser som Conradine Dunker, Vilhelmine Ullmann, Ragna Nielsen og Magdalene Thoresen. Altså en hel rekke kvinner, som uten Aasens hjelp fortsatt hadde vært mer bortgjemt. Et uangripelig valg, og det er bare å gratulere med denne hederen for lang og tro innsats for kvinnelitteraturens skjulte historie. Selv om mange kanskje hadde ventet at det var Jon Michelets tur til å få prisen etter at han har fått menn land og strand rundt til å lese tjukke romaner. Men sjansen er jo der neste år også. Da kommer sjette bok i hans storstilte romanserie.

KVINNEDOMINANS: Brageprisen 2016 handlet stort sett om kvinner, her ser vi Monica Isakstuen (til høyre) og prisutdeler Kristin Danielsen, direktør for Kulturrådet. Kronprinsesse Mette-Marit var den andre prisutdeleren.
KVINNEDOMINANS: Brageprisen 2016 handlet stort sett om kvinner, her ser vi Monica Isakstuen (til høyre) og prisutdeler Kristin Danielsen, direktør for Kulturrådet. Kronprinsesse Mette-Marit var den andre prisutdeleren. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!