Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Gleden med skjeden»

Bråk da NRK-anmelder mente boka «Gleden med skjeden» demper sexlysten

- Det er best å være ærlig, sier anmelderen selv. 

BOK OM SKJEDEN: Boken «Gleden med skjeden», av legestudentene Nina Brochmann (t.v) og Ellen Støkken Dahl, kombinerer kjent medisinsk kunnskap med ny forskning, presentert på en lettfattelig måte. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet
BOK OM SKJEDEN: Boken «Gleden med skjeden», av legestudentene Nina Brochmann (t.v) og Ellen Støkken Dahl, kombinerer kjent medisinsk kunnskap med ny forskning, presentert på en lettfattelig måte. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): NRKs anmeldelse av den populærvitenskapelige boka «Gleden med skjeden», har ført til en rekke reaksjoner på sosiale medier.

I anmeldelsen skriver Ola Hegdal blant annet at mye av innholdet tilhører kategorien «mer informasjon enn det jeg har bruk for», og at «kapitlene om utflod og kjønnsykdommer ble lest noe raskere enn det en bokanmelder normalt bør være bekjent av».

Han konkluderer med: «Uansett vil du ha lite bruk for prevensjon den første tiden etter lesningen av denne boken; som demper på den naturlige tilbøyeligheten til å ha ukomplisert, digg sex.»

At anmelderen så tydelig gir uttrykk for dette, har skapt reaksjoner.

«Idé til konsept: la en kulturgubbe som syns kvinnelige kroppsfunksjoner er ekkelt anmelde en bok for unge kvinner», skriver en Twitterbruker.

«Jeg ble smått sjokkert. Å lese om skjeden er så ekkelt at han ikke vil ha sex etterpå, ok... Syns det var rart den kom på trykk», skriver en annen, mens en tredje følger opp med: «Ærlig talt, kunne ikke NRK latt en kvinne anmelde denne boken?».

Om underliv og seksualitet

Boken, som er skrevet av legestudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, tar for seg fakta om underlivet, mensen, hormonprevensjon, kvinnesykdommer og seksualitet, på en lettfattelig måte.

Etter at debatten om anmeldelsen skjøt fart, har NRK lagt ut et bilde av en e-post fra anmelderen på bildedelingstjenesten Instagram.

I e-posten, som ser ut til å ha vært sendt da anmeldelsen ble levert til NRK, skriver anmelder Ola Hegedal at «Denne burde vel egentlig ha vært testet ut på noen kvinnelige lesere, så jeg ikke tråkker rett i salaten. Fortsatt litt usikker på om jeg var rett person til å anmelde den».

Ville ikke piske opp stemningen

På spørsmål om denne anmelderen var rett person for den aktuelle boka, svarer Helene Hillestad, redaksjonssjef for NRK Kultur digital, at de ikke velger anmeldere ut fra hva de tror de kommer til å like.

- En anmeldelse er en anmelders oppfattelse av boken, og er gjort ut fra hans vurderinger av de litterære kvalitetene til boka, sier hun.

Formuleringene som gir uttrykk for at anmelderen blir brydd av å lese om utflod og kjønnssykdommer, mener hun anmelderen selv får stå for.

- Det er alltid flott med engasjement rundt vårt innhold, også anmelderiet. Reaksjonene har vært litt forskjellige, og det er fint at folk diskuterer innholdet vårt, sier Hillestad.

REAGERTE: Flere mente reagerte på måten NRKs anmelder hadde anmeldt boken om det kvinnelige underlivet på. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERTE: Flere mente reagerte på måten NRKs anmelder hadde anmeldt boken om det kvinnelige underlivet på. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun legger til at de ikke la ut e-posten til anmelderen på Instagram, for å piske opp stemningen.

- Kommunikasjon på sosiale medier kan være utfordrende. Personen som la ut dette ønsket ikke å piske opp debatten, men ville være åpen for innspill. Det synes jeg i utgangspunktet er en god ting, men så kan vi alltid diskutere formen, sier Hillestad.

- Best å være ærlig

Anmelder Ola Hegdal, som anmeldte boken for NRK, sier at kjønnsperspektivet var grunnen til at han var usikker på om han var rett person til å anmelde en slik bok.

- Man kan stille spørsmål om en mann kan anmelde en bok som så til de grader handler om den mest kvinnelige av alle kroppsdeler. I tillegg skjønner man fort at denne boka er beregnet på unge kvinner, og jeg er ikke i den målgruppa, sier Hegdal.

Han har hørt at anmeldelsen har skapt debatt, og sier at det var forventet at noen kunne få negative reaksjoner.

- Om det bare er kvinner som skal anmelde en slik bok, er et åpent spørsmål. Ellers er det ikke sånn at bøker kun anmeldes av folk i målgruppa. Det må være mulig for menn å anmelde bøker om kvinnelige saker, og for kvinner å anmelde bøker med menn som målgruppe, sier Hegdal.

Han mener det viktige er at man er klar over problemstillingen og er ærlig på det. Akkurat det har han vært.

- Jeg synes den beste måten å håndtere dette på, er å være ærlig. Vi anmeldere er ikke objektive maskiner, som anmelderer uavhengig av hvem man er. Istedenfor å late som at man er en uavhengig vurderingsmaskin, er det best å fortelle hvordan man oppfatter boka fra sitt ståsted, sier Hegdal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling