Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bråk i NRK: - Vi ser ganske alvorlig på det som har skjedd

To tillitsvalgte har trukket seg i protest mot det de oppfatter som trusler fra NRKs ledelse. En samlet redaksjonsklubb i NRK ser alvorlig på hendelsen.

BRÅK: Det er konflikt mellom de tillitsvalgte og ledelsen i Nyhetsdivisjonen i NRK. Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord sier at det er trygt å være tillitsvalgt i NRK. FOTO: NTB Scanpix
BRÅK: Det er konflikt mellom de tillitsvalgte og ledelsen i Nyhetsdivisjonen i NRK. Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord sier at det er trygt å være tillitsvalgt i NRK. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det er full konflikt mellom ledelsen og tillitsvalgte i NRKs nyhetsdivisjon. To tillitsvalgte i NRK har trukket seg fra vervet i protest mot det de oppfatter som en trussel fra ledelsen.

Ifølge VG, som først omtalte saken, startet konflikten med en e-post hvor en tillitsvalgt skal ha bedt NRK-journalistene om å gi eksempler på dårlig ledelse i Nyhetsdivisjonen.

På grunn av denne e-posten skal to tillitsvalgte ha blitt innkalt til et oppvaskmøte med nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord. I tillegg skal to andre tillitsvalgte, som sitter i samarbeidsutvalget på divisjonsnivå, ha vært til stede sammen med personalsjefen.

Under dette møtet skal nyhetsdirektøren ha uttalt noe som ble oppfattet som en trussel mot de tillitsvalgtes arbeidsforhold. Beverfjord skal ha minnet de to tillitsvalgte om at de ikke har et vern i nedbemanningssituasjoner.

Ordlyden skal ha vært denne: «Det er altså ikke noe vern å være tillitsvalgt, jeg må minne om det».

Dagbladet har også mottatt opplysninger om saken, som beskriver hendelsen på samme måte.

De to tillitsvalgte ble sykmeldt i etterkant av møtet, men de er nå tilbake på jobb.

- Samlet klubbmøte

Dette er ikke første gang det har vært bråk mellom ledelsen og tillisvalgte i NRKs Nyhetsdivisjon. I 2016 raste en rekke NRK-ansatte mot måten NRK-ledelsen opptrådte på overfor Atle Bjurstrøm, som den gangen var tillitsvalgt.

Da redaksjonsklubben hadde møte onsdag, ble journalistene orientert om hendelsen. Berit Rekaa, klubbleder for NRK Dagsrevyen, vil ikke uttale seg om bakgrunnen for konflikten, men sier at de ansatte står samlet.

Under klubbmøtet skal de tillitsvalgte ha fått stående applaus.

- Det var et ganske samlet klubbmøte som så ganske alvorlig på det som hadde skjedd, da de ble orientert om det i går formiddag, sier Berit Rekaa til Dagbladet.

Nå ønsker de å få til en løsning med ledelsen.

- Vi er opptatt av at vi må få samarbeidet til å fungere igjen. Det skal vi legge oss i selen for å få til, sier Rekaa.

Ønsker løsning

​Richard Aune, leder for NRKs Journalistlag (NRKJ) sentralt, ønsker heller ikke å kommentere hendelsen. Men han sier at de har informert ledelsen om hvorfor de tillitsvalgte har trukket seg.

- Vi har gitt en begrunnelse til kringkastingssjefen, så han er godt informert. Det er også nyhetsdirektøren. Nå starter arbeidet med å finne gode erstattere for dem som har trukket seg, sier han.

Men han legger til at for å få nye tillitsvalgte må NRK sørge for at alle som jobber i Nyhetsdivisjonen er trygge på at det å være tillitsvalgt ikke er til hinder for en god karriereutvikling eller trygt arbeidsforhold.

- Det har også vært konflikt mellom ledelsen og tillitsvalgt i Nyhetsdivisjonen. Har det vært konflikt mellom ledelsen og tillitsvalgte over lang tid?

- Det har vært åpenbare utfordringer knyttet til samarbeidet. Men nå har vi fokus på å få gjort noe med det, sier Aune.

- Det er viktig at vi finner en løsning på dette så raskt som mulig, men det er helt avgjørende at vi har denne tryggheten i bunn, for å løse dette, sier han.

- Trygt å være tillitsvalgt

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord sier at hun ikke kan kommentere interne møter.

NYHETSDIREKTØR: Alexandra Beverfjord. FOTO: NTB scanpix
NYHETSDIREKTØR: Alexandra Beverfjord. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Men det er selvfølgelig trygt å være tillitsvalgt i NRK, sier Beverfjord.

Hun sier at NRK i 2017 har vært gjennom en omfattende omorganisering for å møte nye medievaner og forventninger fra publikum.

- Det er mange dyktige journalister som har vært gjennom store omstillinger og som nå må arbeide på nye måter. Den prosessen har vært krevende for alle, både medarbeidere og ledere, sier Beverfjord, som synes det er beklagelig av de tillitsvalgte trekker seg.

- Nå jobber vi for å få en god dialog med NRKJ, og skal gjøre det vi kan for å få et best mulig samarbeid med dem, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling