Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingrid Bergman

Bråk om Ingrid Bergman-dokumentar: - Jeg er kjempelei meg

Regissør Stig Björkmann reagerer på at halve dokumentaren om Hollywood-stjernen Ingrid Bergman ble kuttet da filmen ble vist på SVT.

STJERNE: Ingrid Bergman i 1963. Fotograf:Giulio Broglio / ApPhoto / NTB Scanpix
STJERNE: Ingrid Bergman i 1963. Fotograf:Giulio Broglio / ApPhoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dokumentaren «Jag är Ingrid» hadde verdenspremiere under Cannes-festivalen i 2015. Der ble dokumentaren hedret, og den ble også nominert til Sveriges fremste filmpris Guldbaggen.

Opprinnelig var dokumentaren nesten to timer lang. Men da den ble vist på den svenske tv-kanalen SVT mandag 19. juni, var nesten halve filmen klippet bort.

PÅ PRESSEKONFERANSE: Ingrid Bergman på en pressekonferanse i 1957. Fotograf: Harvey Lippman / AP Photo / NTB Scanpix
PÅ PRESSEKONFERANSE: Ingrid Bergman på en pressekonferanse i 1957. Fotograf: Harvey Lippman / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Det får regissøren Björkman til å reagere.

- Jeg hadde syv, åtte timer av hennes private filmer, fra hele hennes liv, og mye av det er ikke med, sier Björkman til Expressen.

Private filmer

Filmen gir et bredt bilde av den svenske skuespillerens liv, fra den vanskelige oppveksten og suksessen i Hollywood til hennes kompliserte familieliv, ifølge Expressen.

Det private materialet viser blant annet hvordan Ingrid Bergman skjulte sin kreftsykdom fra sine nærmeste, og valgte bort barna sine da hun lå for døden.

Hun døde 67 år gammel, i London i 1982. Da hadde hun vært kreftsyk i fire år.

Dokumentaren bygger på Bergmans dagboknotater, de private filmene og intervjuer med venner og de fire barna hennes, som suppleres av avisfaksimiler og klipp fra filmer og talkshows.

KJENT DATTER: Isabella Rossellini er en av Bergmans fire barn. Fotograf: Angelika Warmuth / AP Photo /NTB Scanpix
KJENT DATTER: Isabella Rossellini er en av Bergmans fire barn. Fotograf: Angelika Warmuth / AP Photo /NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er kjempelei meg for at de bare viser en time av filmen. Det blir jo ingenting. Hele ideen med den to timer lange filmen er at den er bygget opp på en spesiell måte, sier regissøren.

Han mener han var tvunget til å korte den ned.

Avviser kritikken

- Vi var tvunget til å klippe den om fordi TV skulle ha en kortere versjon. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg synes ikke det er særlig gøy at den vises på denne måten, sier Björkman til Expressen.

MED FAMILIEN: Ingrid Bergman i 1954 sammen med regissør Roberto Rosselini, den andre av tre ektemenn, og barna Robertino, Ingrid og Isabella. Foto: AP Photo / Godot / NTB Scanpix
MED FAMILIEN: Ingrid Bergman i 1954 sammen med regissør Roberto Rosselini, den andre av tre ektemenn, og barna Robertino, Ingrid og Isabella. Foto: AP Photo / Godot / NTB Scanpix Vis mer

Men prosjektleder Emelie Persson i K-special på SVT avviser at kanalen har kuttet ned dokumentaren.

Hun viser til at den lange versjonen av dokumentaren ble sendt i jula, og at kanalen tidlig skrev en kontrakt om å sende en 58-minutters versjon i tillegg.

- Det er ikke sant at SVT klipper ned. Vi har sendt den lange versjonen, og denne versjonen var noe vi avtalte allerede fra begynnelsen, før det ble en storproduksjon, sier Persson til Expressen.

Hele Norges coronakart