Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bråk om Spellemannprisen

Tidligere fagjurymedlem Tom Skjeklesæther mener at de tåkete reglene for Spellemannprisen går ut over prisens troverdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Våre regler er helt klare, svarer spellemannsjef Sæmund Fiskvik.

Bråket rundt årets Spellemann-nominasjoner begynte etter at redaktør Asbjørn Slettemark i siste nummer av bransjebladet Farojournalen kritiserte at Spellemann-komiteen legger til egne nominasjoner etter at fagjuryen har valgt ut sine tre nominerte.

Dette har i år skjedd i blant annet kategoriene for jazz og hip hop. Hvilke av de nominerte som er kommet til i ettertid er hemmelig, men jazzklubben Blå hevder i sitt programhefte at Silje Nergaards album «At First Light» er tilleggsnominert i jazzklassen.

- I år har komiteen lagt til to- tre kandidater. Denne muligheten er en sikkerhetsventil hvis vi synes at juryen har oversett en viktig kandidat, sier Fiskvik.

- Dum

Fiskvik svarte Slettemark med å sende ut et brev til Spellemann-komiteen og en rekke plateselskap. I brevet omtales Slettemark som «dum» og beskyldes for at han ikke «holder journalistisk mål».

- Denne diskusjonen tar vi internt, sier Fiskvik.

Tom Skjeklesæther har selv erfaring som fagjurymedlem, og mener at Spellemannprisen har troverdighetsproblemer.

I går møtte han Fiskvik til debatt i «Stereo» på NRK2. Og diskusjonen fortsatte på bakrommet etter sending.

- Et dilemma

- Jeg har aldri skjønt dette hemmelighetskremmeriet. Prisen har i hvert fall et pedagogisk problem, siden det blir bråk omkring nominasjonene hvert eneste år. Og i mange år har dette først og fremst vært et tv-show, og det har ført til at prisen ikke har hengt særlig høyt, sier Skjeklesæther.

- Det er et dilemma. Men vi må ikke glemme at platebransjen er en glamourbransje, og vi kan ikke holde på sånn som bokbransjen og deres Bragepris, som ingen ser på, svarer Fiskvik.

- Jo, men du må forstå at det virker rart at Spellemann-komiteen kan overprøve fagjuryens nominasjoner. Det er svært viktig at fagjuryens sammensetning er udiskutabelt troverdig.

- Ingen jury er perfekt. Noen ganger glipper viktige kandidater, fastholder Fiskvik.

DISKUTERTE VIDERE:</B> Tom Skjeklesæther (t.v.) og Sæmund Fiskvik er uenige om hva slags regler som bør ligge til grunn for Spellemannprisen. Prisene deles ut under et direktesendt tv-show fra Oslo Spektrum 1. mars.
Hele Norges coronakart