Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bråke-tv

Det måtte bli bråk. Da tv-serien som skulle fortelle norsk rocks historie ble annonsert, visste vi at her blir det leven. Og det skulle ikke gå mange episoder før grupper og enkeltindivider følte seg forbigått, at noen var utelatt eller at deler av norsk rocks oppvekst hadde fått for stor oppmerksomhet. To tredeler av serien «Norsk rocks historie» på i alt 12 halvtimesprogrammer er vist, og debatten når stadig nye høyder, ikke minst på nettstedet Ballade.no.

MENNENE BAK

, ja for det er bare menn som jobbet med serien, er blitt beskyldt for en kommunistisk slagside med utgangspunkt i 70-tallets AKP-dominans i deler av Kultur-Norge. Og hvorfor fikk visefolkgruppa Vømmøl Spellmannslag så stor oppmerksomhet, når det neppe kan kalles rock det Rotmo og co. bedrev. Ole Ivars var ikke noe mindre rocka, men er utelatt. Eller hva med 70-tallets funkrockartist Alex, som til tross for at hun var den som tok sjangeren til Norge, ikke ble nevnt. Og hvorfor er ikke haldensbølgen med Front Page og Young Lords tatt med? Og hvorfor så veldig mye Pussycats?

HISTORIESKRIVING

er politikk. Det er forfatternes og opphavsmennenes privilegium å tegne det bildet av historien de mener er viktigst og riktigst. Det har Arvid Esperø, Per Kristian Olsen og resten av NRK-redaksjonen i Tromsø gjort. Det er klart man kan være kritisk og uenig til deler av utvalget, men når man skal oppsummere 50 år på fem timer, så må man foreta valg. Og valget er stort sett å måtte velge bort, bort, bort. Jeg er blant dem som synes serien er god, til tross for at jeg gjerne skulle sett mer av noe, eller andre deler av historien.

KVINNENE ER UTELATT

, hevder flere kvinner i Dagsavisen i går. At ikke flere kvinneband er med, skyldes vel at de ikke var så viktige. Man kan ikke ha med kvinner under vignetten bra til å være jenteband . Et slikt program skal ikke drive med kvinnekvotering.

Det som er kritikkverdig, er at ikke én eneste kvinne er med i programseriens redaksjon. Dessuten bør Esperø og Olsen være litt mer ydmyke i forhold til kritikken, og ikke bare avfeie den. Det er mange som vil eie historien, men det er få forunt å lage den for NRK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media