Bråkete valgvake og «miskopling i hodet til redaktøren»

Derfor ble valgloven brutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Norge er det ytringsfrihet og ingen mulighet for de regjerende makter til å bestemme hva mediene skal skrive og ikke skrive.

Men i praksis gjelder det visse unntak. Når det er stortings- eller lokalvalg får mediene for eksempel tilgang til resultatene fra opptellingen av forhåndsstemmene - mot å ikke avsløre disse før alle valglokaler har stengt. Meningen med det er at ingen skal kunne ta strategiske hensyn ved sin stemmegivning.

Noen ganger publiseres tallene likevel. Og i år avslørte både NRK og lokalavisa Svelviksposten forhåndsstemme-resultatene før fristen klokka 21.00 på valgdagen, den 14. september.

Overfor Medietilsynet - som skal avgjøre hva som blir straffen - har begge mediene nå forklart hva som skjedde. Da NRK-reporter Lisbeth Schei røpet resultatene for Arbeiderpartiet i Bergen og på landsbasis i et intervju med Hadia Tajik på Aps valgvake klokka 20.48, var hun overbevist om at klokka var passert 21, ifølge NRKs brev til Medietilsynet.

Mye støy Reporteren har ingen god forklaring på hvordan hun kunne gjøre denne feilen, men det var mye støy på valgvaken, og hun hadde problemer med å få med seg hva som gikk på lufta i forkant av at hun skulle på, forklarer NRKs advokat i brevet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.