Bramness' selektive forskning villeder

Kanskje man også skal høre på pasientene?

BESKYTTER IKKE «At amfetamin er skadelig er noe Bramness og jeg kan enes om, men at antipsykotika beskytter mot hjerneskade kan man stille spørsmål ved», skriver artikkelforfatteren.  Bildet viser Zyprexa, som brukes mot psykose. Foto: Darron Cummings / AP / NTB Scanpix
BESKYTTER IKKE «At amfetamin er skadelig er noe Bramness og jeg kan enes om, men at antipsykotika beskytter mot hjerneskade kan man stille spørsmål ved», skriver artikkelforfatteren. Bildet viser Zyprexa, som brukes mot psykose. Foto: Darron Cummings / AP / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Som en kritikk til min kronikk «Moralistisk medisinering» 20. august hevder professor Jørgen Bramness at han har forskning på sin side. Forskningen han henviser til er imidlertid selektiv. Han fastslår bombastisk at «internasjonal oppsummert faglitteratur er klinkende klar: Antipsykotika er god hjelp for rusutløst psykose». Videre slår han fast at «for det første virker amfetamin, og i enda større grad metamfetamin, nevrotoksisk. I tillegg til rusvirkningen drepes altså hjerneceller. Antipsykotika kan virke beskyttende mot dette. For det andre er det slik at mange som tilsynelatende har en rusutløst psykose egentlig har en primærpsykotisk forstyrrelse».

Her framstilles antipsykotika som noe godt og riktig, noe som beskytter mot amfetaminskader. At amfetamin er skadelig er noe Bramness og jeg kan enes om, men at antipsykotika beskytter mot hjerneskade kan man stille spørsmål ved. Tvert imot er det indikasjoner på at antipsykotisk medisin kan føre til hjerneskade. Jeg skriver «indikasjoner». Med andre ord slår jeg ikke fast at faglitteraturen er «klinkende klar» slik Bramness formulerer seg. Det anerkjente tidsskriftet Nature, for eksempel, rangert på høyeste vitenskapelige nivå 2, påpeker at antipsykotisk medisin faktisk får hjernen til å skrumpe, om enn midlertidig. Heldigvis får man si. Den skadelige effekten forsvinner når man slutter med medikamentet. Overskriften er «Antipsychotic deflates the brain. Drug for schizophrenia causes side effects by shrinking part of the brain». Den er bare ett eksempel og kan leses på nature.com.

I tillegg burde Bramness lese i kommentarfeltene der rusbrukere forteller om sine smertefulle erfaringer med antipsykotika. Kanskje man også skal høre på pasientene?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.